Putea să rămână libia FĂRĂ CAPITALĂ?

Putea să rămână libia FĂRĂ CAPITALĂ?

Incendiul care a izbucnit la un depozit de petrol situat în apropiere de capitala Libiei a fost localizat abia în a treia zi, după ce la stingerea lui au participat avioane italiene.

Problemele cu care s-au confruntat pompierii libieni sunt legate doar parţial de lipsa unui echipament modern. Luptele între grupările armate rivale continuă în apropiere de zonele în care a izbucnit incendiul. Duminică seara, o rachetă a lovit un rezervor cu combustibil care se află în apropiere de autostrada care duce spre aeroportul internaţional.

Nu au reuşit

În total, în depozitul petrolier se află peste 90 de milioane de litri de combustibil. Experţii menţionează că în cazul în care incendiul nu ar fi fost localizat, Libia ar fi putut să rămână fără capitală, deoarece o mare parte a ei nu mai putea fi locuită. Pompierii libieni nu au reuşit să facă faţă situaţiei, iar Italia, unul din principalii importatori de petrol libian, a trimis echipe de pompieri pentru lupta împotriva focului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit expertului rus Anatoli Egorin, citat de către Vocea Rusiei, „pierderile sunt enorme. După revoluţie, sectorul de petrol şi gaze se află într-o mare măsură în mâinile unor companii private, iar veniturile obţinute de pe urma vânzării de hidrocarburi sunt folosite oriunde, mai puţin pentru sprijinul economiei ţării, aşa cum era în timpul lui Muammar Gaddafi”. Potrivit analiştilor, situaţia de la depozitul de petrol reprezintă punctul culminant al haosului, demarat de bombardamentele NATO, a declarat pentru Vocea Rusiei fostul consilier al lui Muammar Gaddafi, Yousef Shakir.