Fost șef al serviciilor secrete chineze, anchetat pentru corupție, cel mai grav caz care lovește în conducerea Partidului Comunist de la fondarea sa

Fost șef al serviciilor secrete chineze, anchetat pentru corupție, cel mai grav caz care lovește în conducerea Partidului Comunist de la fondarea sa

Zhou Yongkang, şeful poliţiei şi serviciilor de securitate chineze timp de zece ani, până în 2012, şi fost membru al comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist, a fost pus sub anchetă, a anunţat astăzi agenţia oficială Xinhua.

Fostul şef al poliţiei, unul din cei mai puternici oameni ai regimului, este acuzat de “abateri disciplinare grave”, formulă care desemnează de obicei fapte de corupţie.

Ancheta va fi derulată de organul partidului însărcinat cu lupta împotriva corupţiei, Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei, iar decizia a fost luată în linie cu regulamentul şi prevederile anticorupţie ale partidului, a adăugat Xinhua, fără a oferi detalii suplimentare.

În vârstă de 71 de ani, Zhou Yongkang este cel mai important politician chinez implicat într-un scandal de corupţie de la preluarea puterii de către Partidul Comunist în 1949.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reuters relata în luna decembrie că Zhou Yongkang ar fi fost plasat sub arest la domiciliu, în contextul în care partidul ancheta acuzaţiile de corupţie împotriva sa.

Ca şef al serviciului de securitate, Zhou Yongkang controla forţele de poliţie, aparatul de servicii de informaţii civile, poliţia paramilitară, judecătorii şi procurorii. Cheltuielile guvernamentale pentru securitatea internă au depăşit bugetul apărării.

Însă el a devenit prea puternic, fiind apoi retrogradat în cadrul unei remanieri a puterii în 2012.