EDITORIAL EVZ CHIŞINĂU. Valoarea economică a unei expertize populiste

EDITORIAL EVZ CHIŞINĂU. Valoarea economică a unei expertize populiste

Libertatea presei este una dintre cele mai mari realizări de după înlăturarea comuniștilor de la putere.

În perioada guvernării pro-europene, au apărut noi posturi de radio și televiziune, ziare și reviste, agenții de presă și bloguri. Puterea a patra devine o forță importantă în societatea moldovenească. Prin intermediul media se promovează produse și servicii, companii și ONG-uri, politicieni și businessmeni, artiști și publiciști, profesori și academicieni, experți și politologi. Fluxul de informații crește în preajma alegerilor. Toți vor să-şi dea cu părerea. Pe diverse subiecte. Chiar dacă nu sunt specialiști în domeniu. Important este să fie vizibili. Partidele din Moldova, fiind numeroase, constituite din srl-uri, lipsite de principii și valori, fără politici clare de cadre, deseori înghit momeala. Sunt cunoscute multe exemple. Așa-numiți comentatori politici, economici etc., mai nou ”experți”, grație vizibilității mediatice și miopiei liderilor de partid, s-au ales, peste noapte, cu funcții importante de stat – în conducerea instituțiilor guvernamentale, comisii parlamentare, justiție, ambasade etc.

Ca să justific mă voi referi la un exemplu. În 2008, Banca Mondială a acordat asistență tehnică pentru evaluarea tarifului la agentul termic în Chișinău. Experți suedezi, angajați în acest scop, au determinat prețul agentului termic în valoare de 875 lei/gcal. Primarul general, nefiind de acord cu concluziile experților internaționali, a angajat un studiu alternativ, realizat de un think-thank local. Concluziile experților locali au fost diametral opuse experților internaționali - tariful real este mai mic decât cel existent (540 lei/gcal) și constituie aproximaiv 400 lei/gcal (!). În rezultat, primarul a luat decizia de a refuza asistența tehnică de un milion de dolari... În schimb, ambii autori ai studiului, imediat după alegerile parlamentare, au fost avansaţi în funcții de stat. Unul a devenit președinte al comisiei economie și buget, iar altul - director general la reglementări energetice. Paradoxal, chiar prima decizie semnată de noul director general ANRE a fost creșterea tarifului la agentul termic până la 821 lei/gcal. Adică ceva mai puțin decât evaluarea experților internaționali și cu peste 400 lei/gcal (!) mai mult decât evaluarea proprie făcută doar cu câteva luni în urmă. Deci, experții locali, dorind să placă politicienilor (primarului) și contrar codului deontologic, au prezentat date eronate la evaluarea tarifului.

Același lucru se întâmplă acum în scandalul cu greva transportatorilor cu microbuze. După trei sau patru solicitări legitime din partea operatorilor privați de majorare a tarifului pentru o călătorie stabilit încă în 2006 (!) și respinse nejustificat de administrația municipală, oamenii au intrat în grevă. Aceasta generează nemulțumirea chișinăuienilor. În schimb, mulțumește edilul capitalei. Pentru că are posibilitatea de a se manifesta politic. În ajunul alegerilor, este bine să te poziționezi drept apărător al chișinăuienilor. Pentru asta, mai trage o ”reformă”. Poate va scăpa de concurenți. Și vor veni mai mulți bani la partid.

S-au găsit și experții necesari. De la același think-thank. Au făcut un calcul. Chipurile, tariful corect este de 3 lei și 33 de bănuți. Dar, aproximând, se poate și 4 lei. În schimb, în următorii 5 ani să nu mai umblăm la prețul călătoriei. Indiferent de situații. Indiferent de evoluții. Pentru că așa vrea primarul. Pentru că asta așteaptă chipurile călătorii. Asta este politica de guvernare a capitalei.

Desigur și aceasta poate fi o strategie electorală. Dar nu are nimic în comun cu corectitudinea calculului tarifului. Aplicarea Metodologiei de calcul al tarifului pentru o călătorie cu microbuze arată că prețul de cost este de peste 5 lei. Chiar și pentru ruta 174. Pot dovedi asta la o masă cu ”expertul de 3,33 lei”. Nu cred că e locul să aduc aici multe date necesare pentru efectuarea corectă a calculului. Voi da doar câteva cifre oficiale. Prețul unei călătorii în microbuze la Odessa, calculat în lei moldovenești, este de 3,5 lei. La Tbilisi și Iași – 9 lei, Riga – 13,30 lei, Talin – 15,00 lei, Moscova – 10,00 lei, București – 5,54 lei. (La calculul tarifului diferențele salariale dintre țări contează mai puțin, în proporție de doar 10%). Conform datelor statisticii oficiale, coeficientul de indexare a prețurilor pentru perioada 2006-2014 a constituit 1,58 la mijloace fixe, la salarii – 2,31, la petrol – 1,79. Conform metodologie BERD aplicate în contractele cu întreprinderile municipale și ajustată la microbuze, acest coeficient de creștere a costului pentru un km parcurs constituie – 1,89. Adică, chiar dacă tariful de 3 lei stabilit în 2006, a fost calculat corect (eu cred că și atunci tariful a fost diminuat) prețul călătoriei ar trebui să constituie 5 lei si 66 bănuți.

Cât privește ”reforma graduală”, inventată peste noapte de edilul capitalei, parfumată cu populism și trâmbițată pe larg de media moldovenească, merită să discutăm într-un articol separat. La modul concret și serios.

 

Ne puteți urmări și pe Google News