Japonia iese din era pacifismului postbelic și aprobă utilizarea armatei în operațiuni externe

Japonia iese din era pacifismului postbelic și aprobă utilizarea armatei în operațiuni externe

Parlamentul nipon a avizat propunerea guvernului conservator de la Tokyo de a ridica o interdicție privind implicarea forțelor armate japoneze în operațiuni militare externe, o decizie care marchează o rupere de politica pacifistă instituită după ce de-al Doilea Război Mondial, dar care a înruiat deja China.

Decizia, cea mai importantă schimbare în politica de apărare a Japoniei din ultimii 60 de ani, va extinde opțiunile militare pe care le va avea guvernul de la Tokyo prin anularea interdicției privind aplicarea principiului de „autoapărare colectivă”, altfel spus acordarea de asistență militară unei țări aliate aflată sub atac.

Măsura a fost aprobată astăzi de Parlament și ulterior de cabinetul condus de premierul Shinzo Abe, cel care a fost principalul promotor al acestei schimbări, argumentând că Japonia trebuie să se plieze pe mediul de securitate în schimbare din regiunea Asia-Pacific.

Statele Unite vor saluta decizia oficialilor niponi, comentează BBC, dar cel mai probabil China va reacționa virulent. Beijingul a acuzat deja guvernul Abe că „remilitarizeză” Japonia.

Mii de japonezi au protestat ieri la Tokyo față de această modificare a politicii de apărare, unul dintre demonstranți dându-și foc în centrul capitalei.

Aceștia susțin că măsura adoptată astăzi este doar primul pas spre abrogarea articolului 9 din Constituția niponă care interzice războiul „ca drept suveran al națiunii”.