CNA-ul, complice cu pușcăriabilul Dan Voiculescu

CNA-ul, complice cu pușcăriabilul Dan Voiculescu

A trecut prea ușor faptul că CNA a reînnoit licența Antenei 3. Inculpatul Dan Voiculescu își păstrează astfel principalul instrument de șantaj, care i-a permis să-și mențină influența politică și cu ajutorul căruia a terorizat procurorii și judecătorii. Dacă CNA funcționa corect, Antena 3 ar fi fost îngropată în amenzi și fie și-ar fi schimbat atitudinea, fie ar fi ieșit de pe piață.

Eu cred că, în principiu, într-o țară liberă nu ar trebui să existe CNA. Licențele de emisie s-ar da prin licitație, cu evitarea monopolurilor, iar insultele și calomniile lansate de mercenarii mogulilor s-ar judeca în instanță, în baza Codului Civil. În etapa actuală avem însă o lege care reglementează audiovizualul, precum și un cod deontologic, emis de CNA. Astea sunt, ne plac sau nu, ele trebuie respectate și aplicate. Simplu. Așa s-a întâmplat cu OTV-ul, care a dispărut – deși nu sunt adeptul acestei soluții radicale, amenzile dure pot fi suficiente - fără să se poată spune că peisajul media a devenit mai sărac. A dispărut un bordel de pe strada noastră, foarte bine, și așa sunt prea multe.

Diferența dintre situația OTV-ului și cea a Antenei 3 este că patronul Dan Diaconescu era, la momentul pierderii licenței, rivalul lui Ponta, în timp ce, în relația cu Dan Voiculescu, actualul premier este cel tutelat și speriat. În plus, OTV-ul era un borfaș mărunt prin comparație cu Antena 3, unde șantajul și linșajele mediatic se practică la scară largă. Niciodată nu am auzit ca, la OTV, un judecător, membru al CSM, să fi fost acuzat că este pedofil, proba fiind o fotografie de familie în care apare alături de fiica sa. Și nici nu am auzit ca la OTV să se fi ajuns până la amenințarea familiei unui judecător, așa cum a făcut Mihai Gâdea, în prezența rânjită a premierului Victor Ponta.

Libertatea de expresie presupune și responsabilitate. Cuvintele aruncate în spațiul public produc consecințe, uneori foarte grave, iar cei vinovați trebuie să plătească. De aceea, judecătorii de la Nürnberg au decis să-l condamne la moarte pe liderul nazist Julius Streicher, fondatorul publicației Der Sturmer. „În discursurile și articolele sale, el a infectat mințile germanilor cu virusul anti-semitismului”, au scris judecătorii de la Nürnberg în motivarea sentinței. Datoria CNA-ului era să stopeze valul de calomnii și insulte de la Antena 3, să-i protejeze pe cei călcați în picioare de acest post. Nu făcut-o, întrucât majoritatea membrilor acestei instituții sunt controlați politic (și poate nu numai) de marea coaliție PSD-Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

În zilele acestea, s-a văzut din nou cât de utilă este Antena 3: judecătorii de la Curtea de Apel fug cât pot de dosarul ICA. Prescrierea vine în decembrie. Situația aceasta arată, din nou, cât de multă nevoie este de o presă liberă pentru a susține o justiție independentă. Dacă majoritatea televiziunilor rostogolesc teza potrivit căreia DNA-ul este controlat de Traian Băsescu, alegătorii au o justificare să voteze personaje acuzate de fapte de corupție.

O victorie a lui Dan Voiculescu asupra justiției va arăta că „se poate”. Că poți să-ți construiești un imperiu media pe care să-l folosești ca să influențezi magistrații și, în final, să scapi de Justiție. Dacă la 1 ianuarie 2015 Dan Voiculescu va fi liber, cu faptele prescrise, vom avea nenumărați îmbogățiți ai regimului Ponta încercând să preia această rețetă de succes: o televiziune aservită, ciomăgindu-i pe toți magistrații independenți din România. Câți or mai fi...