Sinuciderea magnatului sibian, o enigmă pe cinci pagini

Sinuciderea magnatului sibian, o enigmă pe cinci pagini

Ilie Vonica s-a aruncat, ieri, de pe acoperișul vilei sale și nu a mai putut fi salvat. El a lăsat o scrisoare al cărei conținut e încă secret.

În ultimele două săptămâni, de când numele îi este implicat într- un dosar penal, cel mai bogat sibian și-a evitat toți prietenii. Iar aceștia au aflat, la miezul zilei de ieri, că Ilie Vonica (foto) s-a sinucis aruncându-se de pe acoperișul vilei sale.

Cu o avere estimată între 158 și 160 de milioane de euro, Ilie Vonica și-a pus capăt zilelor, ieri, imediat după prânz. Un echipaj SMURD l-a dus direct în sala de operații a Spitalului Polisano, clinica privată deschisă de Vonica, anul trecut, după o investiție de 60 de milioane de euro. Medicii, colegi de-ai lui, nu au mai putut face nimic. „Avea fractură cervicală, aorta era praf, hemoragia internă era foarte abundentă”, oftează unul din chirurgii care au încercat să îl salveze pe cel care, peste două săptămâni, urma să împlinească 59 de ani.

Era doar cu menajera

Ne puteți urmări și pe Google News

”Nu știu, nu știu ce a putut fi în capul lui să facă un asemenea gest. Cred că e și vina noastră, a prietenilor lui. Trebuia să mergem peste el, să nu îl lăsăm să se izoleze. E foarte trist...”, a spus unul dintre prietenii lui Vonica.

Apelul care anunța tentativa de suicid a fost făcut la ora 12:16 de un vecin. Omul de afaceri a ales atent momentul: în casă nu se afla decât menajera, fiica lui fiind plecată.

Polițiștii au descoperit în casă o scrisoare scrisă de mână. Se pare că pe cele cinci pagini ale scrisorii, Ilie Vonica și-a justificat suicidul. Cu o zi înainte, soției sale, Ioana Daniela, i-a fost respinsă definitiv contestația făcută la decizia de arestare a ei pe termen de 30 de zile. Ioana Daniela este urmărită penal de procurori pentru implicare în Dosarul rețetelor false. Potrivit anchetatorilor, rolul văduvei a fost acela de a semna actele necesare unor achiziții fictive de medicamente, predate fictiv unor bolnavi de cancer și decontate apoi la Casa de Sănătate.

Un imperiu în sănătate

Ginecologul Ilie Vonica a deschis în 1993 Polisano, prima clinică privată din România. Afacerile lui în domeniul sănătății au crescut de la an la an: potrivit ultimelor cifre publicate de Ministerul Finanțelor (cele din 2012), firmele familiei Vonica aveau mai bine de 1.500 de angajați, aproape 410 milioane de euro cifră de afaceri și un profit net de peste 5,4 milioane de euro. Firma ”vârf de lance” este SC Polisano SRL, distribuitor de medicamente, care a rulat în 2012 peste 1,31 miliarde de lei. Din 2012, societatea a câștigat aproape 1000 de contracte cu diferite spitale și instituții medicale publice din România.