Bătaie de joc pe bani publici. Negoiță aruncă 10 milioane de euro pe o sală de spectacole
- Antoaneta Etves
- 6 iunie 2014, 00:00
Edilul PSD al sectorului 3, Robert Negoiță, vrea mai multe spectacole în parcul Titan. Investiția este mai scumpă decât amenajarea unei vile de lux: 2.100 de euro pe metru pătrat.
Ca și cum ar fi rezolvat problema maidanezilor, ar fi reabilitat blocurile, tinerii ar avea locuri de muncă și ar fi construit suficiente locuințe sociale pentru a rezolva miile de cereri depuse la Primăria Sectorului 3, edilul PSD Robert Negoiță alocă milioane de euro pentru săli de spectacole și alte activități care nu sunt urgente.
Astfel, pe motiv că nu sunt prea multe spectacole în parcul Titan, primarul le-a cerut consilierilor locali să aprobe construirea unei săli în care să fie organizate concerte, dar și alte evenimente culturale.
Astfel, edilul sectorului 3 a alocat 47,34 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro) pentru această sală care va avea o suprafață medie de 5.000 de metri pătrați și va putea găzdui 1.200 de spectatori.
Cert este că cei aproximativ 10 milioane de euro se vor da pentru sala de spectacol propriu-zisă, pentru spații anexe și tehnice și pentru amenajarea clădirii pentru un posibil teatru de vară, unde vor încăpea cel mult 200 de persoane, și pentru amenajări peisagistice.
Denumită sală multifuncțională, dacă va fi construităaceasta va fi una de lux, având în vedere că un metru pătrat amenajat va costa 2.100 de euro, mai multe decât amenajarea unei vile de lux, care costă între 600- 1.500 de euro metru pătrat.
La Cluj se construiește de patru ori mai ieftin
Mult mai complexă decât teatrul lui Negoiţă, cea mai modernă sală polivalentă din România, care va fi dată în folosinţă la Cluj, toamna aceasta, este de patru ori mai ieftină decât sala pe care vrea să o ridice edilul PSD, dacă este să calculăm pe metrul pătrat construit.
Sala din Cluj va avea pardoseală demontabilă și tribune extensibile, va putea găzdui opt sporturi, simultan cu un spectacol.
Reporterii EVZ au pus pe hârtie cifrele si au constatat că la o suprafaţă de 38.500 mp, rezultă un cost de de 520 euro pe metrul pătrat construit. Dacă facem acelaşi calcul pentru sala lui Negoiţă, 10,52 milioane de euro pentru 5.000 de metri pătraţi, suprafața medie construită, înseamnă, prin rotunjire, că fiecare metru pătrat construit va costa 2.100 de euro.
Rezultă că un metru pătrat construit costă mai mult cu 1.580 de euro la administrația Negoiță decât la Primăria Clujului.
Potrivit calculului făcut de constructori, dacă teatrul din parcul Titan ar fi construit la prețul sălii polivalente din Cluj, ar costa mai ieftin cu 7,9 milioane de euro.
Ce putea face edilul cu banii risipiți
Constructorii consultaţi de reporterii EVZ ne-au spus că o casă de 150 mp, amenajată după toate regulile, se poate ridica cu 90.000 de euro, adică la un preţ de 600 de euro/mp construit, de trei ori mai ieftin decât teatrul. Astfel, un simplu calcul arată că, dacă nu ar risipi acești bani, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, ar mai putea construi cel puțin 87 de case la 90.000 de euro bucata. Faceţi singuri socotelile, căci edilii sectorului 3 şi le-au făcut deja şi tare îşi mai freacă mâinile.
Totodată, dacă ar investi cele 10 milioane de euro în locuințe sociale pentru tineri, Primăria Sectorului 3 ar putea construi 250 de apartamente cu două camere, la un cost mediu de 40.000 de euro.
Birouri noi pentru subalterni
Edilul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a mai semnat un proiect de hotărâre de consiliu ce prevede construirea unui sediu de birouri cu șase etaje. El vrea să mute o parte din angajații Primăriei pe care o conduce în noua clădire.
În tot acest timp, locuitorii sectorului 3 se plâng de gunoaie și că reabilitarea termică merge tot mai greu. Sub privirile subalternilor și ale celor pe care i-a plimbat în excursii în campania electorală, edilul Negoiță a jurat pe Biblie că va face totul pentru bunăstarea locuitorilor. A început cu stângul, se pare: a concesionat marile parcuri la privat, închirează toate spațiile din școli și vrea să dea la privat și serviciul de administrare a străzilor. Mai mult, a stabilit zonele comerciale din sector, din intersecții și din parcuri, cu carioca: una de culoare galbenă și una de culoare verde. Primarul Negoiță a refuzat de fiecare dată să-și spună punctul de vedere în legătură cu investițiile pe care le face.