Controverse şi scandal. Este RECOMANDATĂ eutanasierea oamenilor? | VIDEO

Controverse şi scandal. Este RECOMANDATĂ eutanasierea oamenilor? | VIDEO

Scriitorul britanic Terry Pratchett, ale cărui cărţi bucură copiii din lumea întreagă, suferă de Alzheimer şi a obţinut dreptul la sinucidere asistată.

Autorul a primit în 2011 documentele care încuviinţează procedura. Se luptă din anul 2007 cu boala necruţătoare şi tot de atunci militează pentru acordarea dreptului la sinucidere.

Înainte de a o săruta

"Cazul Terry Pratchett" a repus pe tapet o veche controversă la nivel mondial, scriitorul fiind autorul unei controversate campanii despre legalizarea sinuciderii asistate în Marea Britanie. De fapt, un subiect înndelung dezbatut în ultimele decenii. Eutanasierea oamenilor implicând atât probleme de natura etică, religioasă şi probleme care vizează îndatoririle profesiei de medic şi respectarea drepturilor omulului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Culmile scandalului pe această „temă” au fost atinse în 2011, când Terry Pratchett şi postul BBC au fost consideraţi ţapii ispăşitori. Astfel, grupările religioase şi cele de caritate au condamnat vehement decizia postului BBC de a difuza un documentar privind eutanasia, realizat de Pratchett. Momentul cel mai şocant al filmului l-a reprezentat sinuciderea milionarului Peter Smedley, în  vârstă de 71 de ani, sinucidere filmată pe cameră, minut cu minut, şi prezentată ca atare telespectatorilor.

În secvenţele respective se vede cum Smedley, suferind de o boală degenerativă incurabilă, soarbe dintr-un pahar amestecul letal de medicamente şi apoi îi cere soţiei sale să fie puternică, înainte de a o săruta pentru ultima oară. Bărbatul cere apă, se chinuie să respire, chipul i se înroşeşte puternic, apoi capul îi cade într-o parte. Difuzarea terifiantei scene a declanşat o avalanţă de proteste, BBC fiind acuzată că ar încuraja sinuciderea asistată, dând de înţeles spectatorilor cu un psihic labil, şi nu numai lor, că această metodă este nu doar posibilă, ci şi adecvată.

A ajutat pacienţii

Ca o ironie a sorţii, tot în 2011, anul în care sinuciderea asistată a atins un prag înalt al controverselor, s-a stins din viaţă Jack Kevorkian (supranumit "Dr. Death") - medicul american care a promovat conceptul de sinucidere asistată.  Kevorkian a murit din cauza unui cheag sangvin format la nivelul piciorului, care a ajuns la inimă. "Doctorul Moarte" a ajutat peste 130 de pacienţi să se sinucidă, el ieşind de multe ori învingător în procesele intentate împotriva lui de statul american Michigan.

În cele din urmă, Kevorkian a fost condamnat pentru crimă în 1999, după ce a a trimis, spre difuzare, emisiunii de televiziune "60 Minutes" o casetă video cu sinuciderea asistată a unui bolnav aflat în faza terminală a maladiei de care suferea. Tribunalul american l-a găsit vinovat de crimă şi l-a condamnat iniţial la o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 25 de ani. În iunie 2008, după opt ani petrecuţi după gratii, el a fost eliberat. Jack Kevorkian s-a aflat în ultimii ani în regim de eliberare condiţionată. Multe dintre sinuciderile asistate la care a participat Kevorkian au fost puse în  practică beneficiind de ajutorul aşa-zisei "maşini a milei" („mercy machine”), care administrează pacienţ£ilor, intravenos, o doză letală de medicamente.