“Destinaţie” inedită: CIMITIRUL Bellu, obiectiv turistic. Cum a fost posibil
- Roxana Roseti
- 2 mai 2014, 00:31
Dacă nu ştiaţi, Cimitirul Bellu din Bucureşti a fost inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE), desfăşurată în 2010 la Cagliari, Italia.
Cimitirul Bellu a fost inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, la solicitarea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti, care din 2010 a devenit membru cu drepturi depline în ASCE. ASCE este una dintre asociaţiile importante din UE cu rol în catalogarea şi restaurarea monumentelor istorice, precum şi de generare unor rute cultural-turistice sub patronajul Comisiei Europene, prin Direcţia Rutelor Culturale Europene. Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative generează anual la nivelul Uniunii Europene aproximativ cinci milioane de vizitatori.
Pe teren donat de baron
Astfel, locul de odihnă veşnică, lăsat moştenire Bucureştiului de baronul Barbu Bellu (1825-1900) figurează în Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE), care are 118 membri în 98 de oraşe din 22 de ţări, respectiv: Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Slovenia, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Suedia. Prin urmare, Cimitirul Bellu se alătură, printre altele, celebrelor cimitire "Pere-Lachaise" din Paris, "Cimitirul Vechi al Evreilor" din Praga, sau "Highgate" din Londra. Cimitirul a fost înfiinţat pe un teren donat de baronul Barbu Bellu, descendent al uneia dintre cele mai bogate familii ale Ţării Româneşti. Lucrările de amenajare au început la finele anului 1852 şi s-au terminat în 1858, sub supravegherea atentă a iniţiatorului lor, C.A. Rosetti. De alfel C.A.Rosetti este şi primul concesionar consemnat în Arhiva Cimitirelor, care, în noiembrie 1859, cumpără un loc pentru înmormântarea fiicei sale, Elena.