Cultivarea rozelor pentru dulceață a devenit o afacere de succes pentru o familie de agricultori din Brașov.
La poalele Munților Făgăraș, Dan și Nicoleta Florea au înființat o plantație de trandafiri din specia rosa damascena, mai cunoscută sub denumirea de „Trandafiri de Damasc”. Suprafața nu este mare, 2.000 de metri pătrați, însă faptul că este certificată ecologic le-a deschis drumul către piața produselor bio, aflată în plină dezvoltare. Anual, din recolta de petale, soții Florea produc aproximativ 30.000 de borcane de dulceață și ceaiuri organice, care se vând bine atât în țară, cât și în străinătate.
Comercianții dublează prețurile
Însă, drumul de la primele idei despre cultivarea trandafirilor bio și până la vânzarea primelor borcane cu dulceață nu a fost deloc ușor. Ca să maximizeze profitul, au închiriat un spațiu pentru a procesa în regim propriu petalele.
Pentru a le vinde, au mers din târg în târg, iar astăzi se pot lăuda că numărul clienților crește constant și vor să se extindă. Un borcan de dulceață pleacă de la producător cu circa 10 lei și ajunge să fie vândut la preț dublu de comercianți. Cu toate acestea, cultivatorul brașovean este mulțumit, mai ales că a început să aibă clienți și pentru butașii de trandafir din pepiniera proprie.
Plantație la linie
Perioada optimă pentru plantarea butașilor este toamna, întrucât plantele intră în perioada de vegetație. Pentru a înființa o plantație de trandafiri pe o suprafață de un hectar este nevoie de 6.000 de butași. La un preț mediu de 7 lei/butaș, rezultă o investiție de 42.000 de lei pentru achiziționarea acestora, care poate fi recuperată în circa trei ani.
Terenul nu necesită pregătiri suplimentare înainte de plantare, doar arat și discuit. Butașii se plantează în gropi cu o adâncime de circa 60 de cm, la o distanță între rânduri de 2,5 metri și de 1,2 metri între plante. Pentru putea efectua prașile mecanice, Dan Florea recomandă ca rândurile să fie „la linie”. Dacă sunt strâmbe și prea înguste, prașilele vor trebui făcute manual, pentru a evita scuturarea florilor. Se recomandă irigarea, dacă e secetă.
„Am trecut prin trei ani de chinuri, am mers din târg în târg.” DAN FLOREA, fermier