Un alt fel de ofertă pentru studenți: bursele din Indonezia
- Traian Deleanu
- 7 aprilie 2014, 12:20
Câteva sute de studenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au fost invitații ambasadorului Indoneziei, Excelența Sa Diar Nurbintoro, în cadrul unei întâlniri în care a fost prezentată oferta educațională din țara ce cuprinde mai bine de 17.000 de insule.
Studenții sibieni și nu numai sunt îndemnați de autoritățile din Indonezia să aplice în cadrul programului de burse Darmasiswa. Prin intermediul acestora, studenții sibieni pot studia în Indonezia pe o perioadă de șase luni sau un an, timp în care toate cheltuielile sunt acoperite prin intermediul bursei. ”Vă spun însă: cei care au ales să studieze șase luni ne sunau apoi, încântați, cerând să le fie prelungite bursele până la un an”, arată Andreea Cristina Rusu, reprezentant al Ambasadei Indoneziei. Programele de studiu acoperă domenii precum limba indoneziană, arte, muzica tradițională, dansuri tradiționale și meșteșuguri. Bursierii pot alege una din cele 46 de universități de stat sau particulare deschise studenților selectați în cadrul programului Darmasiswa. Toate cheltuielile sunt acoperite de către guvernul indonezian, mai puțin cele legate de transport. Un bilet de avion între România și Indonezia, dus-întors, costă între 700 și 1.300 de euro.
Programe de schimb prin ULBS
”Suntem deja sub o umbrelă a cooperării culturale între România și Indonezia. Acesta este un alt pas, dar nu îi invităm doar pe studenții din Sibiu să studieze sau să își continue studiile în Indonezia, ci și pregătim studenți din țara noastră care să vină și să învețe în România”, a declarat Excelența Sa Diar Nurbintoro. Acesta s-a întâlnit cu rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, pentru a discuta despre extinderea colaborărilor. ”Prima vizită în Sibiu a fost făcută la Universitatea de aici în ianuarie, atunci când am discutat cu rectorul ULBS despre cum vom extinde colaborările cu universități din Indonezia, colaborări care vor acoperi două paliere: schimb de studenți, dar și o mobilitate a cadrelor didactice. Avem culturi diferite, sisteme diferite, prin urmare, de astfel de schimburi pot profita ambele părți”, a mai spus ambasadorul Indoneziei la București. Excelența Sa este la a doua vizită în Sibiu, iar părerea lui a rămas aceeași: oraș frumos, calm, verde, perfect pentru a studia. Tocmai de aceea a pledat în fața rectorului ULBS pentru schimbul de studenți și profesori. ”Colaborarea Sibiului cu aceste instituții o vedem pe două paliere: schimb de studenți, dar și o mobilitate a cadrelor didactice. Avem culturi diferite, sisteme diferite, prin urmare, de astfel de schimburi pot profita ambele părți, ne putem cunoaște mai bine”.
”Poate fi și un fel de vacanță”
Reprezentantul diplomației din Asia a venit însoțit și de reprezentanți ai Facultății de Drept din cadrul Universității Airlangga, desemnată cea mai bună facultate de drept din în cursul anului trecut. ”Avem programe internaționale, atât de licență, cât și pentru masterat. Pentru că în Indonezia avem o varietate mare de culturi și religii este o oportunitate bună să studiați această varietate la noi în țară. Am discutat acest lucru și cu rectorul ULBS, domnul Bondrea, noi suntem dornici să oferim oportunități de a veni în Indonezia. Poate fi chiar o oportunitate de a avea o vacanță mai lungă, de a cunoaște noi culturi și de a vă face noi prieteni. Puteți studia și Medicina, avem unul din cele mai bune departamente de cercetare în domeniul afecțiunilor tropicale din sud-estul Asiei”, au arătat reprezentanții Universității Airlangga. Aceștia au arătat că studenții străini beneficiază de cursuri în limba engleză, limbă folosită și pentru examene. Mai multe detalii despre bursele Darmasiswa pot fi găsite și pe site-ul Ambasadei Indoneziei în România.