Falsuri grosolane la uleiul de măsline. Jumătate dintre comercianții controlați, depistați cu probleme

Falsuri grosolane la uleiul de măsline. Jumătate dintre  comercianții controlați, depistați cu probleme

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a controlat la finalul lunii februarie peste 300 de agenți economici care vindeau masline si ulei de masline. Mai concret, au fost controlati 319 operatori economici, la un numar de 152 dintre acestia (48%) constatandu-se nerespectarea prevederilor legale in vigoare.

Din cantitatea de circa 24.000 litri ulei de masline, 5.400 litri de ulei de masline nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. S-au prelevat 26 esantioane de ulei masline, dintre care 3 au rezultat neconforme (11,54%). Esantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX.

Experții ANPC au dispus:

- oprirea temporara de la comercializare a peste 4.800 litri  ulei de masline in valoare de 95.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate; - oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 35 litri ulei de masline in valoare de 895 lei care erau improprii consumului uman; - aplicarea a 147 sanctiuni contraventionale, dintre care  87 amenzi contraventionale in valoare de 257.000 lei si 60 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Uleiul cu probleme, importat din Bulgaria, Grecia și Creta

Au fost descoperite uleiuri cu probleme în următoarele județe:

-Valcea - s-a constatat la comercializare produsul „ulei de masline, 1 l, provenit din Grecia, data durabilitatii minimale: 04.09.2015, care conform Raportului de Expertizare emis de Larex Bucuresti era neconform intrucat compozitia in acizi grasi nu se incadra in prevederilelegale la nici o categorie de ulei de masline. - Bucuresti - ulei 1l, provenit din Bulgaria era neconform calitativ, avand o compozitie in acizi grasi  asemanatoare  uleiului de floarea soarelui. - Iasi - ulei de masline extra virgin Creta, 500ml, produs in Grecia care era neconform calitativ, avand o compozitie in acizi grasi  asemanatoare  uleiului de floarea soarelui.   Comercializarea produselor cu data durabilitatii minimale depasita Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze  produse numai in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori. - jud.Vaslui - ulei de masline expirat de 20 zile.    SFATURI PENTRU CONSUMATORI: -        Acordati atentie la cumpararea maslinelor si a  uleiului de masline prin analizarea aspectului recipientului si dupa caz a continutului, a etanseitatii ambalajului ; -        Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare; -        Etichetarea uleiurilor de masline cuprinde, in mod clar si indelebil, in plus fata de denumirea, urmatoarele informatii privind categoria de ulei: (a) pentru uleiul de masline extra virgin: -        „ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”; (b) pentru uleiul de masline virgin: -        „ulei de masline obtinut direct din masline si exclusiv prin metode mecanice”; (c) pentru uleiul de masline compus din uleiuri rafinate de masline si uleiuri de masline virgine: -        „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri de masline care au suferit un tratament de rafinare si uleiuri obtinute direct din masline”; -        Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita; -        Evitati sa cumparati ulei de masline ambalat in alte ambalaje decat cele originale si etichetat corespunzator de producator in momentul ambalarii; -        La cumpararea produselor alimentare si, implicit a maslinelor si a uleiului de masline, solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs; -        Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa a