De la soia la sărmăluţe

De la soia la sărmăluţe

Nu renunţaţi brusc la alimentele "vegetale", lăsaţi pauze între felurile de mâncare şi nu stropiţi friptura cu alcool. Sunt câteva reguli pentru trecerea de la post la masa festivă de Crăciun.

Toate "bunătăţile" de pe masa de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, sunt bogate în grăsimi "rele" şi au multe calorii. Pentru a preveni indigestia, dar şi alte probleme mai grave care trimit la urgenţe, trecerea de la post la sarmale trebuie să se facă moderat.

Ţinând cont de faptul că în perioada postului au fost consumate alimente de origine vegetală, precum salate asezonate cu uleiuri, soia, legume, fructe, ar fi recomandat ca măcar o parte dintre acestea să se regăsească o scurtă perioadă şi de Sărbători. Felurile de mâncare trebuie să se succeadă treptat, la interval de cel puţin două ore, şi să nu fie "stropite" în exces cu alcool. Porţiile trebuie să fie mici, "de poftă".

Murăturile "adevărate" şi ananasul stimulează digestia

"Ar trebui să începem Sărbătorile cu o salată mare de crudităţi, iar după o jumătate de oră-o oră să continuăm cu câte un fel de mâncare, între care să lăsăm pauze consistente. În aceste pauze se pot consuma fructe "digestive", precum ananas proaspăt şi kiwi, dar şi rădăcină de ghimbir sau murături", sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Combinaţiile "nefericite", dar foarte populare, de friptură cu cartofi sau alte făinoase sunt de evitat. Cele mai indicate garnituri sunt legumele sotate sau pe grătar ori murăturile "tradiţionale". "Când spun murături, nu mă refer la castraveciorii sau ardeiul murat în oţet, ci la legumele murate în sare la butoi, care sunt probiotice, iar acidul lactic pe care îl conţin stimulează digestia", adaugă Gheorghe Mencinicopschi.

Ori sarmale, ori cârnaţi la o masă

Cei care nu-şi închipuie Sărbătorile fără carne de porc ar trebui să aleagă părţile slabe (muşchi), fără zgârciuri şi grăsime, şi să-l gătească dietetic, fără prăjeli. Pentru ceilalţi, există şi alternative: carnea de curcan, de iepure sau de struţ, sărace în colesterol, dar bogate în proteine (în special carnea de iepure).

"O bună alternativă la carnea de porc este carnea de curcan, mai ales pentru cardiaci. Aceasta poate fi consumată fie fiartă şi încorporată în salata de boeuf, fie pregatită la grătar sau la cuptor. Pentru a evita supra-aglomerarea sistemului digestiv, ar trebui să optaţi pentru combinaţii uşoare. De exemplu, nu se vor consuma şi sarmale din carne de porc şi cârnaţi la aceeaşi masă, ci supă de legume şi carne preparată la gratar sau salată de legume şi cârnaţi", completează nutriţionistul Corina Zugravu.

Nu stropiţi bucatele cu alcool

Pofticioşii care nu se pot abţine trebuie măcar să limiteze consumul de preparate cu maioneză, prăjituri, dar şi alcool. Hidrataţivă, în schimb, cu apă plată sau minerală, pentru a stimula digestia şi a elimina toxinele.

"Atenţie la excesul de alcool! Dincolo de efectele fizice, este degradant să întâmpinăm Sărbătorile cu beţie. Hidrataţi-vă, în schimb: atât apa plată, cât şi minerală sunt indicate, în funcţie de tolerabilitate", recomandă dr. Mencinicopschi.

Stilul de a mânca, dar şi ambianţa contribuie la o digestie uşoară. Nu înfulecaţi, nu vă grăbiţi, mestecaţi pe îndelete. "Înainte de masă, aveţi grijă să vă odihniţi. Nu mâncaţi obosit, înfrigurat, nervos. Faceţi mici plimbări după masă", adaugă specialistul.

SOLUŢIE DE AVARIE

Suplimente digestive când ficatul nu mai face faţă

Mâncărurile grele, combinate nefericit şi stropite cu alcool supun ficatul la eforturi extraordinare şi provoacă, pe lângă disconfort şi in digestie, pancreatită acută, care poate duce şi la deces.

Cardiacii sunt cei mai vulnerabili. Pe lângă faptul că resimt mai acut indigestia, prin dureri în zona inimii, alimentele foarte sărate şi grase le pot provoca creşterea tensiunii şi palpitaţii.

De asemenea, cei care au probleme cu ficatul pot face colici biliare. Pentru a nu ajunge de Crăciun pe patul de spital este indicat, pentru orice eventualitate, să suplimentaţi bila prin "medicamente" digestive, pe bază de enzime şi săruri biliare, care produc mai mult suc gastric, sau laxative, pentru creşterea tranzitului intestinal şi eliminarea toxinelor.

Aceste enzime sunt secretate în mod natural în cantităţi limitate de pancreas, ficat şi vezica biliară, dar în condiţiile supraaglomerării stomacului, nu-şi mai fac treaba, şi digestia este îngreunată.

Rolul pastilelor este de a facilita digestia şi de a extrage din alimente substanţele nutritive. În timpul Sărbătorilor, ele pot fi administrate şi fără recomandarea medicului.

Ne puteți urmări și pe Google News