Ungaria, criticată în UE pentru noua lege a presei
- Adam Popescu
- 22 decembrie 2010, 22:29
Tot mai multe critici sunt formulate în Europa la adresa guvernului de la Budapesta condus de Viktor Orban, suspectat că vrea să reducă la tăcere presa ungară, într-un moment în care Ungaria se pregăteşte să preia, din ianuarie, preşedinţia semestrială a UE, scrie AFP.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a criticat astăzi puternic legea privind mass-media adoptată recent, pe care o consideră drept o ameninţare la adresa libertăţii presei. ''Mă tem că parlamentul ungar a adoptat o lege privind mass-media care, dacă este prost utilizată, ar putea reduce la tăcere presa critică şi dezbaterea publică din ţară'', a subliniat Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pe probleme legate de libertatea presei.Textul încalcă standardele OSCE privind libertatea media şi pune în pericol pluralismul presei, a adăugat ea.
Noua lege, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, organizează funcţionarea canalelor de radio şi televiziune, precum şi a presei scrise şi a Internetului. Mass-media în ansamblul lor sunt plasate sub înalta autoritate a unui Consiliu Media, unde cinci membri aparţin partidului de la putere, Fidesz, condus de premierul Viktor Orban.
Consiliul Media va putea decide în mod unilateral aplicarea de amenzi severe organismelor de presă ale căror producţii ''nu sunt echilibrate din punct de vedere politic'' sau ''aduc atingere demnităţii umane'', potrivit textului de lege.
''O asemenea concentrare de puteri la autorităţile de reglementare este fără precedent în democraţiile europene şi aduce prejudicii libertăţii presei'', a mai avertizat Mijatovic.
Potrivit controversatei legi, jurnaliştii sunt constrânşi să-şi dezvăluie sursele în chestiuni referitoare la ''apărarea ordinii publice'', fără ca textul să ofere mai multe precizări. ''În absenţa unor directive clar definite, este imposibil pentru jurnalişti să ştie când încalcă legea'', a subliniat reprezentanta OSCE. Presiuni pentru abrogarea legii
Reforma a suscitat deja numeroase critici din partea unor ziare ungare, dintre care unele au prezentat în alb prima pagină la începutul lunii, sau a unor organizaţii internaţionale, care estimează că ea va obliga presa la autocenzură pentru a evita posibile represalii.
Guvernul german a recomandat autorităţilor de la Budapesta să ţină cont de criticile formulate de OSCE. Markus Loning, reprezentat al executivului de la Berlin pe probleme de drepturile omului, a reamintit guvernului ungar că printre valorile europene se numără independenţa şi pluralismul presei.
Comisia Europeană a anunţat la rândul său că urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Ungaria în acest sens. Grupul ecologiştilor din Parlamentul European a cerut Bruxelles-ului şi altor guverne europene să someze Budapesta să abroge legea.
Guvernul ungar a insistat însă că legea sa este în conformitate cu normele europene.