Traian Băsescu: Scrisoarea miniştrilor de interne ai Franţei şi Germaniei - un act de discriminare la adresa României

Traian Băsescu: Scrisoarea miniştrilor de interne ai Franţei şi Germaniei - un act de discriminare la adresa României

Preşedintele Traian Băsescu a a apreciat astăzi că scrisoarea miniştrilor de interne ai Franţei şi Germaniei privind amânarea aderării României la spaţiul Schengen este "un act de discriminare". Şeful statului a adăugat că speră să clarifice în cel mai scurt timp poziţia celor doi oficiali.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi o declaraţie de presă pe tema aderării României la Schengen, după ce miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei au cerut oficial amânarea acesteia. Cele mai importante declaraţii ale şefului statului: 

  • Apreciez că scrisoarea celor doi miniştri este un act de discriminare la adresa României. La ultimul Consiliu European am avut o intervenţie în care am arătat că România este pregătită.
  • Scrisoarea creează un precedent politic. România are un tratat de aderare în care sunt precis stipulate condiţiile de aderare.
  • Intrarea unei ţări în spaţiul Schengen are numai condiţionalităţi tehnice.
  • Toate rapoartele care vizau pregătirea României arată că România a îndeplinit toate condiţiile tehnice.
  • Scrisoarea conţine şi realităţi ale noastre care nu pot fi contestate.
  • Trebuie să admitem că încă avem probleme majore în funcţionarea CSM -ului şi modul cum s-au desfăşurat alegerile pentru noul CSM. Este deja notat şi a creat multe semne de întrebare cu privire la unii membri ai Consiliului care sunt la al doilea mandat
  • Numai săptămânile trecute am văzut că Parlamentul nu înţelege că deciziile de protejare a unor membri ai săi din punct de vedere al accesului justiţiei la ei este un risc pe care Parlamentul şi l-a asumat, dar prin care a dat un element în plus de analiză că politicul, Parlamentul, protejează oameni presupuşi a fi implicaţi în fapte de corupţie.
  • Domnii miniştri leagă accesul în spaţiul Schegen de gestionarea frontierelor la nivelul UE şi pun în cârca României situaţia proastei gestionări a frontierelor ceea ce permite un acces larg al persoanelor în spaţiul UE, mă refer la imigraţia ilegală.
  •  Sper să clarific în scurt timp poziţia celor doi miniştri de interne.
  • România are dreptul să se bată pentru drepturile ei.
  • Trebuie să avem aceleaşi condiţii de intrare în Schengen şi de asta spun că e discriminare. Trebuie să avem aceleaşi condiţii pe care le-au avut toate statele şi care sunt precizate şi în tratatul de aderare.

Printr-o scrisoare adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, miniştrii german şi francez de interne cer, oficial, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria.

Ei îşi susţin solicitarea învocând "carenţe" constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domenii cheie precum securitatea şi justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată. Acestea ar pune în pericol securitatea internă a Uniunii Europene, ca urmare a influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi accesului la bazele de date Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News