Visul olimpic al lui Oprescu, apreciat de consilierii PDL

Visul olimpic al lui Oprescu, apreciat de consilierii PDL

Propunerea edilului-şef de a organiza Olimpiada din 2020 în Capitală e considerată "bună" de aleşii locali. Aceştia se vor abţine însă de la vot până la consultarea Comitetului Olimpic.

Deşi agreează ideea primarului-general Sorin Oprescu de a organiza la Bucureşti jocurile olimpice din 2020, consilierii locali democrat-liberali (majoritari în Consiliul General al Capitalei) se vor abţine, astăzi, să o voteze.

Motivul: edilul-şef trebuie să le explice foarte clar cum se vor realiza toate investiţiile necesare pregătirii unui astfel de eveniment şi să se consulte, în acest sens, cu membrii Comitetului Olimpic Român (COR).

"Nu putem vota o idee care a fost pusă pe hârtie fără consultarea Comitetului Olimpic Român, adică a celor abilitaţi să spună dacă se poate organiza un astfel de eveniment în Capitală", a susţinut consilierul general PDL, Horaţiu Ţica.

Opinia sa este împărtăşită, de altfel, de majoritatea colegilor săi, care, în plus, au precizat că aşteaptă de la Sorin Oprescu explicaţii concrete legate de modul în care se vor realiza toate investiţiile pe care le presupune organizarea jocurilor olimpice.

Abia după ce vor fi complet lămuriţi, vor şi vota. "În proiectul de hotărâre pus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi nu este decât intenţia de a ne depune candidatura pentru organizarea Olimpiadei, fără alte detalii. Este o idee bună. Totuşi, vrem ca primarul general să ne explice cum poate fi pusă în practică. După ce ne vom lumina, vom lua o decizie", a explicat şi consilierul Tiberiu Ivaşcu.

Oprescu: "Evenimentul ar fi benefic pentru Bucureşti"

"Jocurile Olimpice ar fi benefice pentru Bucureşti din punct de vedere economic şi ar a duce un plus de imagine României", şi-a argumentat iniţiativa primarul general al Capitalei.

Sorin Oprescu a adăugat apoi că un sondaj realizat recent de municipalitate a arătat că nu doar bucureştenii, ci şi locuitorii altor mari oraşe ale ţării sunt de acord cu organizarea jocurilor olimpice de vară în Urbea lui Bucur.

Şi viceprimarul Bucureştiului, democrat-liberalul Mircea Raicu, consideră bună ideea edilului-şef. "Ideea ar putea antrena oraşul, iar, dacă se vor atrage investiţii serioase şi se vor construi săli de sport sau drumuri, nu este o idee rea, chiar dacă vom ajunge în 2020 şi nu vom organiza jocurile olimpice".

Sceptic în privinţa capacităţii Primăriei Capitalei de a organiza Olimpiada în mai puţin de zece ani este şi prefectul Mihai Atănăsoaei: "Nu cred că este posibil să organizăm jocurile în 2020. Noi nu avem nici măcar drumuri. Consilierii pot aproba intenţia Municipiului Bucureşti de a-şi depune candidatura, dar, după aceasta, vor trebui să se consulte cu reprezentanţii COR".

Evenimente importante doar în regimul Ceauşescu

Până acum, România a organizat doar două evenimente ceva mai importante - Jocurile Mondiale Universitare (1981) şi Festivalul Mondial al Tinereţii şi Studenţilor (1953). Anul acesta, ţara noastră a ratat însă organizarea Jocurilor Mării Negre, deoarece nu a putut fi aprobată finanţarea de 60 de milioane de euro, necesară realizării proiectului unei noi Săli Polivalente, unde ar fi trebuit să se desfăşoare jocurile. În acest moment, Bucureştiul nu dispune de nicio sală de sport unde să se poată desfăşura competiţii.

OPINIA COMITETULUI OLIMPIC

"Nu cred că putem fi târâţi în aventura asta"

În aşteptarea consultărilor cu primarul general, secretarul general al Comitetului Olimpic Român, Ion Dobrescu, consideră iniţiativa acestuia drept "neserioasă".

"Nici vreun reprezentant al Primăriei Capitalei, nici primarul general Sorin Oprescu nu a luat legătura cu noi. E drept, că am discutat ceva odată, cu ocazia unei întâlniri întâmplătoare. Există pericolul să cădem în derizoriu, să devenim penibili, dacă mai continuăm cu această poveste", a spus Dobrescu.

Sat olimpic, stadioane, săli şi drumuri

În opinia acestuia, Bucureştiul nu va fi capabil să organizeze jocurile olimpice în 2020. "Eu cred că oamenii ar trebui să fie rezonabili cu ceea ce-şi doresc. Nu cred că putem fi târâţi în aventura asta. Avem impresia că cineva vrea să ne traverseze strada fără să ne întrebe", a adăugat secretarul general al COR.

Iar potrivit lui Nicolae Mărăşescu, membru în Comisia tehnică a COR, pentru a organiza Olimpiada, autorităţile bucureştene ar trebui să investească aproximativ 15-20 de miliarde de euro în săli de sport, în stadioane, în satul olimpic - care ar trebui să găzduiască delegaţiile statelor participante - şi chiar într-un centru de presă, unde ziarişti din toată lumea să-şi desfăşoare activitatea pe perioada jocurilor olimpice. "Nu e de joacă. Candidatura pentru organizarea Olimpiadei se depune de către un oraş, nu de către o ţară. E nevoie de sprijinul guvernului şi al investitorilor. Nu poţi să te joci cu aşa ceva", a conchis Mărăşescu.

Ne puteți urmări și pe Google News