Târgul "D'ale Gurii", deschis la Iaşi timp de o săptămână
- Adam Popescu
- 17 decembrie 2010, 16:49
Ieşenii care doresc să aibă pe masa de Crăciun produse naturale şi tradiţionale îşi pot face cumpărăturile de la Târgul "D'ale Gurii", la care participă producători autohtoni.
Târgul organizat în Galeriile comerciale "Ştefan cel Mare" şi-a deschis porţile astăzi şi poate fi vizitat în fiecare zi până la ora 17.00, până vinerea viitoare inclusiv.
"Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă ne-am gândit să facem o surpriză ieşenilor şi să le propunem un târg de unde se pot aproviziona cu preparate din carne specifice Crăciunului, prăjituri de casă făcute după reţete tradiţionale, lactate, brânzeturi, miere de albine şi dulceţuri "ca la mama acasă",ţuică şi vinuri naturale", a declarat Ion Mânzatu, unul dintre organizatori.
Produsele preparate de gospodarii autohtoni au mare căutare printre ieşeni
Gospodinele din Iaşi găsesc la târg cocoşi şi găini de ţară gata pârlite, numai bune de pus în oală, la preţuri între 15 şi 30 de lei kilogramul, dar şi produse făcute după reţete din străbuni - chişcă fiartă la 29 de lei kilogramul, lebărwurşti la 15 lei, tobă la 17 lei, slănină afumată la 15 lei, ba chiar şi sărmăluţe aburinde la 50 de bani bucata şi bucăţele de drob la 1,5 lei. Toate produsele de la târg sunt preparate în spaţii care sunt permanent controalate de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare.
"Ne facem şi noi pofta cu bunătăţile astea, după buget. Chiar dacă iau o bucăţică sau un kilogram , îmi face plăcere să cumpăr mai degrabă de la gospodari de-ai noştri decât de la supermarket. Am ales produse făcute ca pe vremuri, cum făceam şi eu când încă ţineam porc, aici am găsit gustul de acasă", a declarat ieşeanul Mihai Ciubotaru, în vârstă de 81 de ani.
Comercianţii îi îmbie pe gurmanzi cu bucate care mai de care mai arătoase.
"Tot ce am adus este natural, făcut cu ce am în gospodărie. Prăjiturile sunt făcute cu ouă şi lapte de ţară şi sunt umplute cu gem făcut din fructe de la mine din livadă. Totul e proaspăt, făcut aseară. Decât să stăm la telenovele, călare pe televizor, noi româncele am face bine să ne promovăm produsele autohtone, să punem în valoare reţetele tradiţionale. Am adus şi pâine de casă şi colăcei de pe vremea bunicii, toate făcute cu făină luată direct de la moară, nu din comerţ. Săptămâna viitoare o să aduc şi turte făcute pe plită, învârtite moldoveneşti şi piftie de curcan", a declarat Violeta Butnaru, producător din localitatea Ciurbeşti.