Cel mai mare tablou din România semnat de Nicolae Grigorescu, scos la licitaţie

Cel mai mare tablou din România semnat de Nicolae Grigorescu, scos la licitaţie

Lucrarea "Peisaj la marginea pădurii" va fi expusă la Licitaţia de Iarnă 2010 organizată în această seară, în duplex, la Sibiu şi Bucureşti, de către reprezentaţii Artmark.

Lucrarea are dimensiuni impresionante: 91 x 72 cm şi este cea mai mare lucrare de pe piaţa de artă românească, semnată de Grigorescu. Opera va putea fi admirată atât la Bucureşti cât şi la Sibiu, oraşele în care va avea loc simultan licitaţia. Tabloul va fi scos la licitaţie în primăvară, valoarea estimată fiind între 150.000 şi 200.000 de euro. Licitaţia are loc în această seară de la ora 19.30 la Hotelul Marriot Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu.

"Peisaj la marginea pădurii" este considerată de critici şi istoricii de artă "o capodoperă a picturii româneşti", aparţinând perioadei de după şederea lui Grigorescu la Barbizon, marcând o fază a creaţiei sale influenţate de principiile impresioniste. "Picturile perioadei imediat următoare întoarcerii sale în ţară, din care face parte şi această lucrare, afirmă moştenirea maeştrilor Şcolii de la Barbizon: nuanţele luminoase ale peisajului, integrarea picturală completă a figurii, alegerea instantaneului şi a schiţei, gustul pentru materie şi tuşele vioaie", a declarat Valeriu Sângeorzan, reprezentantul casei Artmark.

O parte din comisionul aferent vânzării va fi donat

Licitaţia de Iarnă 2010 se va desfăşura simultan astăzi, la Hotelul Marriot Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu, iar evenimentul va marca şi doi ani de existenţă Artmark, casa de licitaţii care controlează aproximativ 70% din piaţa de artă din România. Jumătate din comisionul aferent vânzării unora dintre operele semnate de Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Eustaţiu Stoenescu sau Alexandru Ciucurencu va fi donat susţinerii proiectelor umanitare finanţate de cluburile locale Lions şi Rotary.

Deşi reprezintă cea mai valoroasă licitaţie de artă din România, valoarea operelor depăşind un milion de euro, preţurile de achiziţionare sunt adaptate la criza economică. În cadrul acestei licitaţii se regăsesc opere valoroase la preţuri mai mici de 1.000 de euro.

Aceasta este a doua licitaţie în regim duplex, după cea de la Timişoara, carea avut loc la finele lunii octombrie şi a vândut 96% din lot, suma tranzacţiilor depăşind 745.000 de euro. Vedeta licitaţiei a fost un tablou de Nicolae Grigorescu, Trandafiri sălbatici, adjudecat contra sumei de 52.500 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News