Mai multor democrat-liberali li s-a făcut subit rău înainte de a-şi "pedepsi" în plen colega de partid. Dintre cei rămaşi, susţin surse din PDL, cel puţin 15 au votat împotriva cererilor DNA.
S-au îmbolnăvit subit, s-au pierdut prin parlament sau pur şi simplu au plecat acasă. Aşa au preferat unii dintre deputaţii PDL să evite, marţi seară, votul în cazul "Ridzi". În sală, rezultatul a contrazis angajamentele de la televizor. Astfel, cu 113 oameni în plen, PDL n-a reuşit să strângă 112 voturi necesare pentru aprobarea extinderii urmăririi penale.
"Aproape" infarct, căzut la pat sau internat în spital
Ceilalţi 11 PDL-işti din totalul pe care îl deţine partidul la Camera Deputaţilor au lipsit. Dintre aceştia, patru s-au îmbolnăvit. "Sunt foarte bolnav, sunt internat în spital", a spus scurt Ioan Holdiş, care a absentat întreaga zi de la plen.
Lui Marin Bobeş, Marius Rogin şi Cătălin Croitoru li s-a făcut rău subit în timpul şedinţei Camerei. "Mi-a fost aşa de rău că nu am mai putut sta. Am plecat cu un sfert de oră înainte de vot", s-a plâns Bobeş. "Şi acum sunt în pat. Atât de rău îmi e", a zis şi Rogin.
Cătălin Croitoru a povestit chiar că a fost la un pas de infarct în timpul şedinţei. "Mi s-a făcut rău în timpul zilei, mi-a crescut tensiunea la 19 cu 11. Vârsta, stresul, asta e. A trebuit să merg la spital. Am fost la un pas de infarct", a mărturisit el.
La rândul său, Marius Boldea, care a votat împotriva cererilor DNA în Comisia Juridică, a preferat să stea la uşa sălii de plen şi să nu-şi exprime votul. "Ca să nu încalc decizia partidului, dar nici propriile principii, am preferat să nu votez", a spus Boldea.
Sănătatea lui Ridzi le-a topit inima colegilor
Deznodământul din plen era previzibil însă de la şedinţa grupului parlamentar al deputaţilor PDL, la care a participat şi Emil Boc. Democrat-liberalii i-au spus în faţă şefului lor de partid că nu sunt dispuşi să-şi asume responsabilitatea unui vot împotriva lui Ridzi şi "au evaluat" probele procurorilor DNA ca fiind "foarte subţiri". "Monica şi-a dat deja acordul pentru percheziţie", au sărit ei în apărarea fostului ministru.
PDL-iştii au întins şi coarda sensibilă, invocând problemele de sănătate ale Monicăi Iacob-Ridzi. "Au fost şi unii care au spus să nu ne băgăm în treaba justiţiei, dar, în final, totul a rămas în coadă de peşte. Ar fi trebuit ca Roberta Anastase să nu introducă povestea pe ordinea de zi", a comentat un democrat-liberal. Efectul, potrivit unor surse din partid, cel puţin 15 PDL-işti au votat împotriva cererilor procurorilor.
Duşa (PSD): PDL-iştii au vrut să fie şmecheri, am fost şi noi
De altfel şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a admis, în emisiunea "Evenimentele zilei" de la postul B1, că şi colegii săi au votat împotrivă, dar s-a eschivat când a venit vorba de sancţiuni. Toader a dat însă vina şi pe opoziţie pentru rezultatul din plen.
"Noi ne-am dat seama că ei vor să facă o mică şmecherie: să voteze împotrivă şi să dea vina pe noi. Dacă ei sunt şmecheri, am vrut să aratăm că şi noi suntem. De aceea am decis să nu fim toţi, iar cei care au participat să voteze cu bilele la vedere", a contrat Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD.
Decizia plenului a fost criticată ieri, cu jumătate de gură, şi de preşedintele Traian Băsescu. "Votul PDL o aşază pe Ridzi în categoria Năstase. Pot să înţeleg însă opţiunea sentimentală a colegilor", a spus el, referindu-se la starea de sănătate a fostului ministru.