Cristiano Bergodi: "Napoli va controla jocul şi o va ataca pe Steaua"

Cristiano Bergodi: "Napoli va controla jocul şi o va ataca pe Steaua"

EXCLUSIV EVZ. Cristiano Bergodi, fostul antrenor al "roş-albaştrilor", a avertizat că italienii nu vor ceda niciun moment iniţiativa.

Steaua mai are doar o zi de "respiro" înaintea meciului cu Napoli, decisiv pentru calificarea în primăvara Ligii Europa, programat mâine-seară pe stadionul "San Paolo" (ora 22.05, în direct la Pro TV).

Cristiano Bergodi, fostul tehnician al "roş-albaştrilor", i-a avertizat pe Stancu şi compania să nu încerce să-i "subordoneze" pe italieni, deoarece "e sinucidere curată" în faţa unei echipe care atacă fără încetare.

"Nu cred că îşi vor menaja titularii"

EVZ: Cristiano, înainte să vorbim de meci, spune-ne cât de periculoasă este deplasarea pentru suporterii stelişti. Cristiano Bergodi: Nu cred că vor fi probleme. S-a exagerat. Am citit că napoletanii au fost bătuţi la Bucureşti, dar nu cred că se gândesc la răzbunare. Dacă vor fi provocaţi pot fi probleme. Dar asta se petrece pe toate stadioanele din lume. Românii să stea liniştiţi şi nu vor avea necazuri.

Ai jucat multe meciuri pe "San Paolo". Cât de mult resimte un jucător presiunea publicului? Asta e o problemă mare. Presiunea la Napoli este într-adevăr fantastică. Vor fi 50.000-60.000 de spectatori. Steaua a mai jucat anul acesta şi pe "Anfield", o arenă cu un public incendiar, dar n-a fost o partidă decisivă. La Napoli va fi infinit mai greu.

Cum crezi că va fi meciul? Din păcate pentru Steaua, Napoli traversează un moment foarte bun. Sunt pe locul doi în Serie A, poziţie pe care n-au mai fost demult. Există un entuziasm incredibil şi în rândul fanilor, dar şi al jucătorilor. Se vede asta din joc şi din rezultate.

Crezi că-şi vor menaja oamenii importanţi pentru meciurile din campionat? Exclus! Nu cred aşa ceva. Mazzarri este un antrenor foarte bun, care a avut rezultate întotdeauna. Nu riscă nimic, mai ales la partidele decisive.

Cum trebuie să abordeze steliştii acest joc din punct de vedere tactic? Nu vreau să-i dau sfaturi lui Marius Lăcătuş. E un antrenor bun. Dacă cineva îndrăzneşte să joace deschis cu Napoli, mai ales în deplasare, înseamnă sinucidere curată. Trebuie să închidă spaţiile şi să încerce să răspundă cu contraatacuri rapide. Ei vor ţine jocul în mână, sunt sigur de asta, mai ales că au nevoie de victorie. Vor ataca tot meciul, fără încetare. Dar mai e o problemă despre care văd că nu se prea vorbeşte.

Care? Pe Napoli o ajută faptul că a jucat, au meciuri în picioare şi un moral fantastic dat de victorii. În schimb, "roş-albaştrii" n-au mai avut o partidă oficială de vreo zece zile şi le va fi greu să joace un meci oficial cu o asemenea miză. Era mai bine pentru Steaua dacă juca încă un meci de campionat.

"În astfel de meciuri se văd caracterele adevărate"

Napoli este o echipă atipică pentru fotbalul italian, fiindcă se bazează pe ofensivă, nu pe defensivă. Va rezista Steaua? Au un atac formidabil. Nu ştiu dacă va juca Lavezzi. Dar şi Zuniga e periculos, a jucat foarte bine în partida cu Genoa. Eu cred că Steaua poate rezista. Şansele înainte de meci sunt 60-40 pentru români, care sunt calificaţi şi la egal. La meciuri de acest gen se văd însă caracterele adevărate. Steliştii trebuie să facă o partidă perfectă. Fără personalitate şi curaj, le va fi foarte greu. Românii suferă la aceste capitole, dar sper ca Steaua să mă contrazică.

Cine crezi că poate da lovitura de la Steaua? Au mulţi jucători buni. Îmi place mult Gardoş. De Stancu nu mai zic. Acum câteva zile am fost la o emisiune şi le-am spus că Stancu poate evolua în Italia. Îi trebuie stabilitate, ca să-şi omogenizeze echipa.

Te duci la meci? N-am cum să plec pentru că miercuri seară (n.r. - mâine-seară) avem o petrecere de sfârşit de an cu conducătorii. Dar sper să găsesc un televizor pe acolo şi să mă uit la meci.

OM DE BAZĂ. Steliştii speră din nou la o minune din partea golgheterului Bogdan Stancu (în centru) FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

2 rezultate de egalitate au obţinut steliştii la ultimele două deplasări în Peninsulă: 0-0 cu Sampdoria şi 0-0 cu Fiorentina ARBITRAJ

Revine "tuşierul" acuzat că a tras pentru Steaua Steaua va fi arbitrată la Napoli de o brigadă din Cehia, din care face parte şi "asistentul" Miroslav Zlamal. Acesta este omul care a contribuit decisiv la calificarea Stelei în primăvara Cupei UEFA, în sezonul 2006-2007. Zlamal a comis cele mai mari erori de care a beneficiat o echipă românească într-un meci decisiv din ultimii ani.

A anulat două goluri

Marele ajutor primit de Steaua s-a petrecut pe 21 noiembrie 2006, la meciul din Ghencea cu Dinamo Kiev. Pentru a-şi asigura calificarea în "16"-imile Cupei UEFA, "roş-albaştrii" aveau nevoie de un egal cu ucrainenii (aşa cum cum acum au nevoie de o remiză contra italienilor). Echipa antrenată atunci de Cosmin Olăroiu a fost ajutată în două faze decisive de Miroslav Zlamal.

Mai întâi, în minutul 49, la scorul de 0-1, ucrainenii au marcat prin Belkevici, iar "centralul" Jaroslav Jara a acordat golul, dar l-a anulat la semnalizarea lui Zlamal, care văzuse un fault în atac comis asupra lui Dorin Goian. În minutul 77, la scorul de 1-1, Şaţkih a marcat şi el, dar şi acea reuşită a fost anulată tot la semnalizarea "asistentului" Zlamal, care a văzut o poziţie de ofsaid. Reluările au arătat că ambele goluri ale oaspeţilor au fost valabile.

200.000 de euro, "preţul" corect pentru ajutor?

La puţin timp după acel meci, publicaţia "Gazeta de Ucraina" a aruncat "bomba". Într-un articol intitulat "Clubul Steaua este bănuit de mituirea arbitrului", ucrainenii au lansat acuzaţii grave: "Patronul clubului Steaua, Gigi Becali, a plătit brigăzii de arbitri din Cehia, condusă de Jaroslav Jara, suma de 200.000 de euro.

În schimb, a obţinut un rezultat mai mult decât mulţumitor împotriva lui Dinamo Kiev, meciul dintre cele două echipe terminându-se la egalitate, scor 1-1, după ce Jara le-a anulat ucrainenilor două goluri!". "D'aia nu mai pot eu, că ne acuză ei... Nu mai pot de afectat ce sunt! Minciunile n-au cum să afecteze imaginea clubului", s-a apărat atunci Gigi Becali, principalul învinuit. Ancheta deschisă de UEFA n-a dovedit nimic.

ISTORIE

N-au luat gol cu Kralovec la centru

Nu numai Miroslav Zlamal este cu noroc pentru echipa din Ghencea, ci şi Pavel Kralovec, "centralul" care va conduce partida de pe stadionul "San Paolo", din Napoli. Steliştii au mai fost conduşi de "fluieraşul" ceh şi nu numai că n-au pierdut, dar nici n-au încasat vreun gol! Prima oară, cehul a fost la centru la partida Steaua - HIT Gorica (3-0), din turul doi preliminar al Ligii Campionilor.

La tuşă s-a aflat atunci chiar Zlamal! Anul trecut, Steaua a debutat în noul format al grupelor Ligii Europa pe stadionul Ghencea contra moldovenilor de al Şerif Tiraspol. Meciul arbitrat de Kralovec s-a terminat la egalitate, scor 0-0. "Roş-albaştrii" au acuzat atunci că li s-a refuzat un penalty, care, dacă ar fi fost transformat, ar fi schimbat probabil soarta antrenorului Cristiano Bergodi, demis după acel joc.

Kralovec a condus în această toamnă şi meciul Belarus - România (0-0), din preliminariile Campionatului European din 2012. Steliştii îşi doresc evident să rămână cu poarta intactă şi la acest meci condus de cehul Pavel Kralovec, miza lor fiind să se întoarcă din "Cizmă" cu un punct.

TACTICĂ

Marius Lăcătuş ştie cum poate fi evitat pericolul la Napoli: sicilienii să fie ţinuţi cât mai departe de careu

Steaua va pleca astăzi spre Napoli, pentru meciul decisiv de mâine-seară. Antrenorul Marius Lăcătuş are în continuare mari bătăi de cap în privinţa echipei pe care o va folosi pe stadionul "San Paolo".

"Fiarei" îi lipseşte aproape o echipă întreagă. Ex-ialomiţenii Galamaz, Onofraş, Brandan, Bilaşco şi Marinescu n-au drept de joc, Kapetanos şi Nicoliţă sunt suspendaţi (grecul este şi accidentat), iar căpitanul Cristi Tănase completează lista indisponibililor, din cauza unei accidentări.

"Tănase are şanse minime de a fi recuperat", a recunoscut ieri directorul sportiv Narcis Răducan. Oficialul stelist nu crede că peninsularii îşi vor menaja titularii, chiar dacă obiectivul lor declarat este un loc de Liga Campionilor la anul: "Ar fi bine ca Napoli să joace cu rezervele, dar nu cred asta".

În aceste condiţii, "Fiara" trebuie să facă mai multe mutări forţate. "Noi vom încerca să ne impunem jocul, nu să aşteptăm adversarul în propria jumătate", a promis ieri tehnicianul "roşalbaştrilor".

Doar 100 de bilete vândute la Bucureşti

Narcis Răducan a dezvăluit ieri că suporterii stelişti din ţară nu s-au înghesuit la bilete, temându-se probabil de zvonurile privind dorinţa de răzbunare a italienilor, urmare a incidentelor de la Bucureşti, din meciul-tur.

"Suporterii din România au cumpărat doar 100 de bilete, dar cei mai mulţi vor veni din Italia", a spus Răducan. Antrenorul Lăcătuş este ferm: "Ne-am dori să avem şi noi fani la Napoli, în ciuda tuturor avertismentelor care au apărut în ultima vreme". Fanii stelişti au întocmit "ghid de supravieţuire" la Napoli, pe care l-au postat pe site-ul fcsteaua.ro.

Curajoşii care se vor deplasa în Italia au primit indicaţii pe undeva ironice, dar şi strict legate de pericolul care-i aşteaptă. Iată doar două dintre sfaturi: "Nu lua cu tine decât strictul necesar. Cu cât bagajul e mai uşor, cu atât poţi alerga mai repede" şi "În timpul meciului: Chiar vrei să-ţi încurajezi echipa? Forţele de ordine or să te păzească, dar numai atât timp cât conduce Napoli. Mai bine eliminat pe lumea asta, decât calificat pe cealaltă!".

"Napoli este o echipă puternică, iar pe teren propriu este o forţă, deoarece are un public fantastic.", MARIUS LĂCĂTUŞ, antrenor la Steaua

Ne puteți urmări și pe Google News