Renunţarea la fumat creşte buna dispoziţie

Renunţarea la fumat creşte buna dispoziţie

Persoanele care renunţă la fumat au o dispozişie mai bună, spun cercetătorii americani citaţi de dailymail.co.uk.

Aceştia subliniază că majoritatea fumătorilor îşi aprind o ţigară deoarece consideră că numai aşa pot face faţă situaţiilor stresante. Specialiştii americani demonstrază însă contrariul: cei care au renunţat la fumat au fost mai bine dispuşi, efectele fiind de lungă durată.

Conform autorilor cercetării, specialiştii de la Universitatea Brown şi de la Universitatea California de Sud, renunţarea la fumat nu este, aşa cum consideră majoritatea fumătorilor, un sacrificiu de ordin psihologic, ci o decizie de dragul sănătăţii fizice.

"Dacă oamenii renunţă la fumat, simptomele lor depresive dispar, însă, dacă ei recidivează, atunci proasta dispoziţie revine la rândul ei", este de părere profesorul Christopher Kahler, de la Universitatea Brown, coordonatorul cercetării. Cercetătorii americani au efectuat acest studiu pe un eşantion de 236 de persoane - bărbaţi şi femei - care încercau să renunţe la fumat. Voluntarii au primit plasturi cu nicotină, au beneficiat de şedinţe de consiliere psihologică şi au fost de acord să renunţe la fumat la o dată prestabilită.

Voluntarii au fost testaţi apoi pentru depistarea simptomelor depresive cu o săptămână înainte de această dată, iar apoi, din nou, după două, opt, 16 şi 28 săptămâni.

Aproape jumătate dintre voluntari, care nu au reuşit niciodată să renunţe la fumat, au rămas cei mai nefericiţi dintre pacienţi, pe durata întregului studiu. Doar o cincime dintre voluntari au reuşit să renunţe la fumat înainte de testarea efectuată la două săptămâni după data prestabilită, iar o şesime dintre voluntari au reuşit să nu mai fumeze până la testul următor, efectuat în a opta săptămână după data prestabilită. Tot o şesime dintre pacienţi au reuşit să nu fumeze deloc pe durata întregului studiu.

Concluzia cercetării a fost că persoanele care au renunţat la fumat s-au declarat mai fericite, starea lor menţinându-se constantă pe toată durata studiului.

Ne puteți urmări și pe Google News