Dorin Cîrlan: "Iliescu s-ar fi sinucis politic dacă oprea execuţia Ceauşeştilor"

Dorin Cîrlan: "Iliescu s-ar fi sinucis politic dacă oprea execuţia Ceauşeştilor"

Dorin Cîrlan, membru în plutonul de execuţie al Ceauşeştilor, nu crede în autenticitatea decretului atribuit lui Ion Iliescu.

Controversa iscată în jurul documentului pe care Ion Iliescu l-ar fi semnat pe 25 decembrie 1989, comutând sentinţa capitală dată în procesul Ceauşeştilor în detenţie pe viaţă, continuă.

Actul dat joi publicităţii de Asociaţia 21 Decembrie 1989 a stârnit reacţii dure din partea fostului preşedinte. Mai mulţi foşti şi actuali apropiaţi ai lui Ion Iliescu au respins ieri ipoteza autenticităţii documentului.

Varianta e susţinută şi de maiorul în rezervă Dorin Cîrlan, unul dintre paraşutiştii aflaţi în plutonul de execuţie al Ceauşeştilor în acel 25 decembrie 1989. Într-o discuţie purtată cu reporterul EVZ, Cîrlan a indicat că un asemenea decret de comutare a pedepsei i-ar fi adus lui Iliescu sinuciderea politică.

Apropiat al lui Victor Atanasie Stănculescu, el susţine că nu l-a auzit niciodată pe fostul general vorbind despre existenţa unui asemenea document, în condiţiile în care Ion Iliescu nu avea pe 25 decembrie 1989 suficientă putere pentru a decide singur stoparea execuţiei.

"Domnul Iliescu a devenit stăpân pe situaţie abia pe 27 decembrie 1989, când e preluat frâiele de la militari. Până atunci armata a avut pârghiile să-şi salveze propria piele, după ce participase până pe 22 decembrie la represiune. Cel mai mare rău era Nicolae Ceauşescu, nimeni n-ar fi luat în seamă un asemenea decret. Iliescu s-ar fi sinucis politic", susţine Cîrlan.

Mai mult, arată fostul paraşutist, "noi ştiam dinaintea procesului că trebuia să-i executăm". Cîrlan mai are un argument pentru faptul că niciunul dintre cei care preluaseră puterea nu se gândea la varianta comutării sentinţei: "Ceauşeştii au fost executaţi în mare grabă, printr-un simulacru de proces. Pe deasupra şi cu ignorarea totală a procedurii penale, pentru că eu, după pronunţarea sentinţei, am auzit spunându-se «termen de recurs zece zile, sentinţa se execută imediat»".

"Am spus-o şi o repet: e un fals ordinar. E o mârşăvie să spui că în 25 decembrie, ziua procesului şi a execuţiei soţilor Ceauşescu, aş fi semnat un astfel de decret. Am văzut cum mi-au falsificat scrisul. (...) Nu am intenţionat niciodată să iert cuplul Ceauşescu.", ION ILIESCU, fost preşedinte al României

Ne puteți urmări și pe Google News