Gata cu zilele de toamnă târzie! De vineri, iarna îşi intră în drepturi, iar temperaturile scad la valorile normale pentru decembrie.
Mai mult, joi seară, la ora 20.00, a intrat în vigoare atenţionarea cod galben de ninsori pentru toată ţara, emisă de meteorologi. Aceştia au avertizat că vremea se răceşte accentuat şi că va ninge peste tot în ţară.
Avertizarea a fost valabilă până astăzi la ora 12.00. În acest interval, vântul a prezentat intensificari temporare în toate regiunile, cu viteze ce au depăşit 70-75 de kilometri pe oră, îndeosebi în sudul şi în estul ţării. În plus, în nord, centru şi est, precum şi în zonele montane a nins, local, viscolit.
Mai mult, în regiunile vestice, vremea a intrat într-un proces de răcire accentuată, devenind local geroasă, la fel cum mai avertizat specialiştii. Temperaturile au scăzut chiar şi cu 10 grade Celsius, faţă de valorile de ieri, ajungând la minus 5 grade C la Suceava.
Maxima zilei de vineri s-a menţinut în jurul valorii de 0 grade C, cel mai cald fiind la Bucureşti şi Constanţa, unde se pot înregistra chiar şi 5 grade C.
Traficul rutier, în condiţii de iarnă
Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, conform Infotrafic, în Covasna, Vâlcea, Braşov, Gorj, Harghita, Prahova, Maramureş, Cluj.
În Maramureş, din cauza ninsorii puternice din ultimele ore, traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale. Drumarii din Maramureş au început, încă din timpul nopţii, să acţioneze cu material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului sau a gheţii.
Din cauza vântului puternic, cinci localităţi din Vaslui au rămas în această dimineaţă fără energie electrică. "Cei de la E.ON Moldova ne-au informat că la această dată au trimise în teren echipe pentru remedierea defecţiunilor apărute pe timpul nopţii din cauza ninsorii şi a vântului. Se speră ca în cel mai scurt timp posibil toate localităţile să fie realimentate cu energie electrică", a declarat pentru Agerpres Nicu Vârlan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui.
Tot din cauza vântului puternic, alte două localităţi din Mehedinţi au rămas pe întuneric. Reţelele electrice de joasă tensiune au fost afectate de vântul puternic, iar echipele de intervenţie au fost trimise la faţa locului.
Situaţia cea mai gravă este în Neamţ, unde 17 localităţi au rămas fără curent electric. Ninsorilor şi viscolul au afectat, încă de aseară, trei linii de medie tensiune şi 68 de posturi de transformare. SC E-ON Electrica a anunţat că a trimis pe teren două echipaje. În judeţ nu sunt drumuri blocate, dar se circulă în condiţii de iarnă. Pericol de viitură pe Tisa
În plus, în cursul nopţii trecute, cotele râului Tisa au ajuns în apropierea nivelului de inundaţie, crescând cu aproximativ 70-80 de centimetri faţă de nivelul actual, după cum au anunţat, încă de ieri, oficialii Administraţiei Naţionale Apele Române. Astfel, în zona localităţii Remeţi-Sighetu Marmaţiei, există riscul producerii de pagube.
De altfel, ieri, drumul naţional 19, situat în apropierea râului Tisa, a fost închis, după ce a fost acoperit de apele revărsate. Ruta ocolitoare pentru şoferi este Sighet - Baia Mare - Seini - Satu Mare. Cotele pe râul Iza, la Strâmtura, au crescut cu 10 centimetri peste cota de atenţie, iar la Vadu Izei, cu 76 de centimetri peste cota de atenţie. Aseară, pe râul Tisa, nivelul apei la Valea Vişeului ajunsese la 190 de centimetri şi mai avea 10 centimetri până la cota de inundaţie.
Avertizare hidrologică pe Prut
Autorităţile din judeţul Galaţi au luat măsuri de prevenire a inundaţiilor, după ce hidrologii au emis o avertizare pe Prut. Râul Prut nu se mai varsă în Dunăre cu aceeaşi viteză, din cauză că nivelul fluviului este foarte ridicat. Dunărea măsoară acum la Galaţi 473 de centimetri, cu 12 centimetri mai mult decât ieri. Tendinţa pentru următoarele 24 de ore este de creştere.
Şi Dunărea a depăşit cota de atenţie
Şi nivelul Dunării a crescut ieri la peste 500 de centimetri, depăşind cota de atenţie în zona portului Turnu-Măgurele.
Potrivit datelor centralizate la dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Teleorman, în celălalt punct de măsurare hidrologică fluvială din judeţ, la Zimnicea, cota de atenţie de 530 de centimetri era depăşită cu 13 centimetri. Ca urmare, autorităţile locale au început aplicarea măsurilor din faza întâi a planului judeţean de apărare împotriva inundaţiilor în toate incintele îndiguite din Lunca Dunării, în zona aferentă Teleormanului.
Mai mult, hidrologii au avertizat că, în perioada următoare, există tendinţa de creştere a nivelului apelor Dunării pe sectorul teleormănean al fluviului.
- Vezi prognoza meteo pentru weekend.