Guvernul a tras linie: mamele pot opta fie pentru varianta "Botiş"- un an acasă şi cel mult 3.400 de lei lunar, sau pentru varianta "UDMR" - doi ani de concediu şi 1.200 de lei.
După aproape trei săptămâni de incertitudini, discuţii, contradicţii şi o formă finală, "bătută-n cuie" a ordonanţei de urgenţă care limita la un an concediul de creştere a copilului, anunţată de însuşi premierul Emil Boc, membrii coaliţiei de guvernare au ajuns abia aseară la un compromis privind soarta viitoarelor mame.
Prin urmare, de anul viitor, părinţii care vor alege să rămână acasă cu copilul nou-născut vor putea opta fie pentru varianta "Botiş" - un an de concediu şi o indemnizaţie de maximum 3.400 de lei pe lună, fie pentru varianta "UDMR" - doi ani de concediu şi o indemnizaţie de cel mult 1.200 de lei pe lună.
În plus, cei care se vor întoarce la locul de muncă mai devreme de data la care copilul ar împlini un an, vor beneficia de o "primă" de câte 500 de lei pe lună până la momentul la care micuţul împlineşte 24 de luni. Bonusul se va acorda însă doar celor care vor opta pentru varianta "Botiş". Mai mult, "pentru copilul cu handicap, concediul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. Părintele poate primi acei 500 de lei lunar ca să se întoarcă la muncă, oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani", după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Statul câştigă 100 de milioane de lei în 2011
"Este o soluţie (varianta "UDMR" - n.r.) pentru cei care doresc să rămână alături de copii mai mult timp. În varianta aceasta, se va lua în calcul 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu se va acorda mai mult de 1.200 de lei lunar", a precizat ministrul muncii, Ioan Botiş.
În această ultimă variantă însă, părinţii care se întorc mai devreme la serviciu nu vor beneficia de bonusul de 500 de lei. Ministrul a arătat că, personal, îşi susţine în continuare propria variantă: concediul de creştere a copilului limitat la un an. De altfel, guvernul a estimat că 35-40% dintre viitoarele mame vor opta pentru un astfel de concediu, a subliniat Botiş.
În total, de pe urma aplicării noii legi, executivul ar urma să facă economii la buget de 100 de milioane de lei, sumă calculată pentru anul 2011. În schimb, cheltuielile cu cele două variante ar urma să se ridice la 1, 9 miliarde lei.
Decizia de aseară a guvernului survine unor lungi serii de discuţii şi contradicţii, exprimate chiar şi în public, între membrii coaliţiei de guvernare. Nu mai departe de luni, 6 decembrie, primul-ministru Emil Boc anunţa că guvernul a decis reducerea concediului de creştere a copilului la 12 luni, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei. În aceeaşi seară, pe site-ul Guvernului era publicat un comunicat care anunţa "adoptarea ordonanţei de urgenţă".
"Nu există în acest moment o ordonanţă de urgenţă", replica, pe 7 decembrie, vicepremierul Marko Bela după întâlnirea pe care avut-o cu parlamentarii UDMR, care i-ar fi cerut, potrivit unor surse, scocoteală în legătură cu adoptarea variantei "Botiş" cu o seară înainte.
PROTEST
Mamele cer ca noua lege să se aplice începând cu finele lui 2011
Oana Crăciun
"Boc, lasă-ne banii, vreau să stau cu mami!", "La un an sunt prea mic, încă mai sug lăptic", "N-avem creşe, n-avem bone", "Luaţi banii de la şpăgari, nu de la copii sugari!". Acestea au fost câteva dintre sloganurile scandate ieri de cele aproape 50 de mame şi femei însărcinate prezente la protestul din faţa guvernului, pentru a treia oară în 2010. A
cestea s-au declarat stupefiate de modificările anunţate de executiv. "Mi s-ar părea normal ca modificările să intre în vigoare la nouă luni de la aprobarea noii legi, astfel încât mamele să poată lua decizia de a face un copil în cunoştinţă de cauză", a explicat, ieri, doleanţele mamelor Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei "Ma me pentru Mame".
"Nici nu vreau să mă gândesc la vreo variantă de modificare a legii. Eu am muncit pe brânci în ultimii ani ca să pot avea suficiente finanţe să-mi cresc copilul doi ani. De asta am ales să rămân însărcinată acum şi nu când indemnizaţia era de 600 de lei pe lună", spune supărată Raluca, o femeie de 34 de ani care va naşte la finele lui ianuarie.
Mai toate mamele prezente la protest au susţinut că nu-şi permit să angajeze o bonă după un an şi nici statul nu le poate oferi posibilitatea de a-i lăsa pe cei mici în creşe. "Eu am contribuit lunar cu 2.000 de lei la bugetul statului. Şi pentru ce? Ca acum să aleagă statul în locul meu cât să stau acasă cu copilul şi pe bani mai puţini? Dacă vor merge mai departe cu asta, singura soluţie e să-mi trec minimum pe cartea de muncă sau să muncesc la negru când mă voi întoarce la serviciu", se plânge Oana, o viitoare mamă de 26 de ani.