Junii Sibiului, la un festival folcloric cu săli ticsite
- Adam Popescu
- 9 decembrie 2010, 13:05
Sibiul găzduieşte cea de-a 12-a ediţie a Festivalului "Ioan Macrea", la care participă câteva sute de artişti din întreaga ţară, printre care şi celebrul ansamblu Junii Sibiului.
Peste 500 de artişti din toată ţara participă la a XII-a ediţie a Festivalului "Ioan Macrea", creatorul celui mai titrat ansamblu folcloric din România, Cindrelul - Junii Sibiului. Dansatorii profesionişti au pregătit un spectacol care adună spuma tradiţiilor folclorice din întreaga ţară.
Ansambluri şi solişti
Festivalul a început aseară, la Sibiu, cu un spectacol care va fi reluat şi mâine, în ultima seară a ediţiei. Este vorba de "Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri", spectacol în care dansează atât Veteranii Junii Sibiului, cât şi Ceata Junilor şi Cibinul.
"Toate ansamblurile profesioniste din cadrul Junilor Sibiului au pregătit un spectacol special, o incursiune în zonele foclorice ale ţării. Fiecare zonă va fi introdusă şi printr-un filmuleţ, realizat în acest an, cu imagini care surprind tradiţiile la faţa locului", spune Silvia Macrea, manager al Ansamblului Cindrelul - Junii.
Spectacolul Junilor va începe din Mărginimea Sibiului, va trece prin Banat, unde fetele vor intra în horă, în timp ce următoarele cadre sunt preluate din obiceiurile moroşenilor. Specificul Munteniei şi Dobrogei, al Târnavelor şi Văii Hârtibaciului vor fi, de asemenea, surprinse în dansurile pregătite pentru seara de vineri.
În această seară, vor urca pe scenă ansamblurile "Ciprian Porumbescu", din Suceava, "Transilvania", din Baia-Mare, şi "Doina Gorjului", din Târgu-Jiu, seara fiind încheiată tot de către dansatorii de la Junii Sibiului. "Toate ansamblurile invitate vor avea spectacole în premieră", mai spune Silvia Macrea.
Alături de dansatorii profesionişti vor urca pe scenă şi solişti cu mare trecere în rândul admiratorilor folclorului. Alina Bîcă, Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim sau Răzvan Năstăsescu sunt doar câteva nume. În fiecare seară, spectacolele încep de la ora 18.00 şi se termină la miezul nopţii.
Spectacolele Junilor, reluate după Sărbători
"Din păcate nu avem o sală mai mare decât cea a Casei de Cultură a Sindicatelor, unde sunt 700 de locuri. Am avut peste 3.000 de solicitări, din toată ţara. Tocmai în această idee, spectacolul special pregătit de Junii Sibiului va fi pus din nou în scenă după Sărbători", mai spune Silvia Macrea.
"Am reuşit să primesc o invitaţie, dar fără locuri. E bine şi aşa, chiar dacă o să stau pe scări. În fiecare an a fost plin", spune Ioan Cârbu, un sibian în vârstă de 45 de ani.
ISTORIC
Festival iniţiat în urmă cu 12 ani
Silvia Macrea a pornit acest festival în urmă cu 12 ani în ideea de a cinsti memoria tatălui său, Ioan Macrea, cel care a fondat ansamblul Cindrelul - Junii Sibiului.
De anul trecut, Junii au adus o nouă tradiţie: la fiecare ediţie pregătesc un spectacol ce tratează pe larg diferite teme. Anul trecut, spectacolul a urmărit toate tradiţiile legate de evenimentele importante din viaţa unui om.
Un alt ansamblu celebru în întreaga ţară este reprezentat de Junii Braşovului, care în fiecare an, în prima duminică de după Paşte, organizează o paradă. Îmbrăcaţi tradiţional, Junii străbat oraşul călare pentru a celebra venirea primăverii.