Stabilitatea, sănătatea şi dorinţa comună a părinţilor sunt aspectele de luat în seamă înainte de extinderea familiei.
În societatea modernă, apariţia unui copil e programată clar în agenda familiei, iar obsesia pentru stabilitate financiară sau dorinţa de a-şi trăi tinereţea doar în doi sunt câteva dintre motivele pentru care cuplurile amână apariţia unui copil.
Nu există niciun algoritm pe baza căruia să se poată calcula momentul ideal pentru extinderea familiei, însă unele cupluri exagerează cu planificările căutând formula magică.
Nu există un moment perfect
"Faptul că prin mijloace contraceptive putem evita o sarcină face ca decizia de a avea un copil să fie foarte dificilă pentru unii, care ar dori să fie complet pregătiţi. Or, nu suntem niciodată pregătiţi în faţa unei surprize care se cheamă naşterea unei fiinţe umane", e de părere psihoterapeutul Gina Bălan.
Ea crede că aşteptarea îndelungată a momentului potrivit e o exagerare. "Este necesară educaţia în sensul responsabilizării tineretului faţă de conceperea şi creşterea copiilor, dar nu cred că acest lucru trebuie să se transforme într-o obsesie în ce priveşte maturitatea, gradul de pregătire faţă de apariţia unui copil".
Un cuplu poate concepe un copil atunci când doresc ambii parteneri, fără să aştepte să fie pregătiţi din toate punctele de vedere. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Elias, din Bucureşti.
"Din punct de vedere medical, pentru o femeie sănătoasă, nu există vreun set de analize specifice care să contraindice o sarcină. E puţin deplasat să spui că îmi fac analize şi după îmi programez să rămân însărcinată. Dacă vrei să faci un copil, fă-l!".
Medicul spune că o femeie care merge regulat la controale ginecologice şi nu are probleme nu ar trebui să amâne o sarcină din temeri medicale.
Sarcinile neplanificate riscă să se sfărşească cu avort
Radu Vlădăreanu atenţionează însă asupra faptului că multe sarcini care apar fără să fie planificate se sfârşesc prin avorturi la cerere, cuplul neajungând la consens în ceea ce priveşte copilul.
România se află pe un "fruntaş" loc 3 în Europa în ceea ce priveşte avorturile, cu un număr 127.000 avorturi în 2008. Cuplurile ce pun pe primul loc cariera trebuie să fie conştiente că ceasul biologic nu aşteaptă ca toate coordonatele să fie perfecte, iar după 30 de ani fertilitatea femeii scade.