Festivalul Filmului Francez are buletin

Festivalul Filmului Francez are buletin

La cea de-a paisprezecea ediţie a evenimentului, publicul bucureştean va putea urmări 10 premiere, dintr-un total de peste 30 de filme.

"Aici (în România - n.r.) nu mi-am găsit încă momentul". "După părerea mea, noi cântăm în momentul acesta pe o singură coardă", a declarat actriţa Medeea Marinescu, referindu-se la cinemaul românesc, la conferinţa de presă dedicată Festivalului Filmului Francez şi organizată, luni, la Institutul Francez.

În deschiderea de vineri a evenimentului, de la ora 19.30, va putea fi vizionat filmul "Donnant, donnant", al treilea lungmetraj al regizoarei Isabelle Mergault, care o redistribuie pe Medeea Marinescu în rol principal, după "Vă găsesc fermecător" (2006), de data aceasta alături de Daniel Auteuil şi de Sabine Azéma.

Culisele unei colaborări

Medeea Marinescu a povestit că ea şi Isabelle Mergault au debutat împreună în 2006, cu "Vă găsesc fermecător" (Mergault a debutat în ipostază de regizoare, în aceea de actriţă având la activ peste 40 de roluri), devenind apoi prietene. După câţiva ani, regizoarea a sunat-o să-i spună că scrie un scenariu pentru ea şi Daniel Auteuil, considerând că cei doi actori se potrivesc din punct de vedere stilistic, ca tipologie.

"E prima dată când cineva s-a gândit să scrie pentru mine un film", a declarat actriţa, neuitând să precizeze că i-ar plăcea şi ar flata-o dacă, la un moment dat, un regizor român s-ar gândi la o peliculă pentru ea. Despre "Donnant, donnant", pe care l-a definit drept "o comedie neagră care pleacă de la nişte premise extrem de dure şi violente", Medeea Marinescu a mai spus că "este extrem de elaborat din punct de vedere al scenariului, are foarte multe schimbări de macaz.

În ceea ce priveşte limbajul, s-ar putea să fie o problemă cu traducerea lui în română pentru că foarte mult din comicul filmului stă în dialoguri. Vă spun sincer că eu, când am început să repet rolul, am lucrat cu un profesor universitar de limbă franceză care nu a reuşit să prindă subtilitatea textului", a povestit actriţa.

Ea a vorbit elogios şi despre Daniel Auteuil: "Dincolo de faptul că e un bărbat şarmant şi charismatic, e un tip de actor care pe mine mă incită. (...) Mai are o calitate pe care am întâlnit-o şi la Michel Blanc (actorul francez alături de care Medeea Marinescu a jucat în «Vă găsesc fermecător» - n.r.) - de a-şi asuma foarte frumos statutul acesta de vedetă (...) şi, fir-ar să fie, la noi lipseşte foarte mult", crede actriţa.

Un program încărcat

Între 10 şi la 16 decembrie, la Sala "Elvira Popescu", Cinema Studio şi Cinema Pro, publicul va putea viziona peste 30 de filme, dintre care 10 premiere. Cel mai recent lungmetraj al lui Luc Besson, un omagiu adus regretatului Alain Corneau şi o secţiune- portret dedicată lui Romain Duris sunt câteva dintre propunerile celei de-a paisprezecea ediţii a Festivalului de Film Francez.

Evenimentul îl oma giază pe regizorul francez Alain Corneau, decedat la sfârşitul verii. Cinefilii vor putea urmări cinci filme ale regizorului plus, în avanpremieră, ultima pe liculă a acestuia, "Crime d'amour". Secţiunea dedicată lui Romain Duris cuprinde şase filme: "Persécution", de Patrice Chéreau, cu Charlotte Gainsbourg, "Paris", de Cédric Klapisch, cu Juliette Binoche şi Fabrice Luchini, "Exils", de Tony Gatlif, "Le péril jeune", de Cédric Klapisch, "De battre mon coeur s'est arrêté", de Jacques Audiard, şi "Molière", de Laurent Tirard.

Ne puteți urmări și pe Google News