Monica Macovei vrea criterii de integritate în statutul PDL
- Adam Popescu
- 5 decembrie 2010, 21:25
Europarlamentarul PDL Monica Macovei va cere colegilor de partid să aplice criteriile de integritate şi competenţă pentru promovarea în funcţii, adoptate, astăzi, printr-o rezoluţie semnată de reprezentanţii a 34 de formaţiuni de centru-dreapta din Europa şi SUA, care au participat la Conferinţa "Integritate în Europa Centrală şi Est".
"Am discutat despre lucrurile concrete legate de promovarea în funcţii publice, toată lumea având exemple proaste de acasă. (...) Ne-am uitat la lege şi la practica în chestiune de integritate în politică în toate ţările din Europa", a declarat, la finalul dezbaterilor, Monica Macovei, co-organizator al evenimentului. Democrat-liberala a subliniat că rezoluţia va fi transmisă tuturor partidelor de centru-dreapta din Europa Centrală şi de Est şi că, personal, va milita pentru includerea în statutul PDL a criteriilor de intergritate. "Această rezoluţie va ajunge foarte repede şi la PDL şi, personal, voi continua ceea ce am început de foarte mult timp, adică introducerea în statut a acestor crtierii de integritate şi curăţarea partidului", a mai spus Macovei. Recomandările rezoluţiei Reprezentanţii celor 34 de formaţiuni politice de centru-dreapta şi organizaţii ale societăţii civile afiliate acestora din Europa şi Statele Unite ale Americii îşi asumă public două obiective majore privind reforma lor instituţională: adoptarea unor criterii de integritate şi profesionale pentru promovarea resurselor umane în interiorul partidelor şi numirea în funcţii publice şi crearea unor mecanisme funcţionale, eficiente pentru implementarea acestora. Astfel, în document se recomandă:
- adoptarea unor coduri etice privind standardele de admitere în partid şi întreaga carieră politică,
- crearea unor comitete independente pentru implementarea acestora, formate din membri aleşi de congrese, fără funcţii executive la nivel de partid
Potrivit Agerpres, în document se arată că nepotismul şi clientelismul politic, alături de corupţie, sunt printre problemele cele mai grave în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, iar potrivit statisticilor, partidele politice sunt percepute ca cele mai corupte instituţii, urmate de serviciile publice şi parlamentele, iar politicienii sunt percepuţi ca aflându-se în topul piramidei corupţiei. De asemenea, prevede rezoluţia, corupţia subminează buna guvernare, încrederea în instituţiile statului şi fiind un atentat la drepturile fundamentale ale omului.