Cele 56 de state membre ale OSCE, reunite la summitul de la Astana, primul organizat în ultimii 11 ani, nu au reuşit astăzi, în ultima zi a întâlnirii, să adopte un plan de acţiune menit să consolideze organizaţia, scrie AFP, citând un oficial de rang înalt al UE.
"Este regretabil că nu a fost posibil să ne punem de acord asupra planului de acţiune", a declarat oficialul european care a citit o "declaraţie explicativă" în faţa delegaţilor la finalul summitului.
Statele membre au adoptat în final doar o "Declaraţie de la Astana", fără ca textul acesteia să fie deocamdată dat publicităţii, a anunţat gazda summitului, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev. O serie de disensiuni, cel mai probabil pe marginea subiectului sensibil al conflictelor îngheţate, au făcut ca declaraţia finală să fie adoptată cu o întârziere de aproape 11 ore.
Diplomatul european a subliniat în faţa delegaţilor că UE va continua să recunoască "suveranitatea şi integritatea Georgiei", unul din dosarele sneisibile ale acestui summit, sugerând că neînţelegerile au fost într-adevăr generate de subiectul crizelor separatiste din fostul spaţiu sovietic.
Rusia avertizase că se va opune oricărui document prin care se recunoaşte integritatea teritorială a Georgiei, după ce Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, cele două republici separatiste georgiene, după conflictul din august 2008.
Postul georgian de televiziune Rustavi-2, preluat de portalul Unimedia, a relatat astăzi că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părăsit astăzi lucrările summitului fără a mai semna declaraţia finală. "Nimeni nu a semnat nimic şi nici nu va semna", ar fi declarat ministrul rus.