Proiectul noii legi fundamentale ungare, elaborat de majoritatea parlamentară conservatoare, a fost prezentat astăzi pe site-ul Parlamentului de la Budapesta, urmând să fie dezbătut de parlamentari începând cu jumătatea acesti luni, relatează AFP.
"Comisia temporară de elaborare a noii Constituţii va depune textul noii legi fundamentale în Parlament la jumătatea lunii decembrie", a anunţat preşedintele acestei comisii, Laszlo Salamon.
Proiectul a fost conceput de majoritatea parlamentară a formaţiunii de guvernământ de la Budapesta, Fidesz, condusă de Viktor Orban, care deţine mai bine de două treimi din locuri în legislativ după alegerile din aprilie.
Opoziţia, care a acuzat puterea că i-a ignorat toate propunerile, a părăsit comisia parlamentară mandatată să elaboreze textul noii legi fundamentale.
Documentul prevede modificarea drapelului naţional, care va include un blazon, precum şi a sistemului parlamentar prin trecerea de la un legislativ monocameral la unul bicameral - Camera Deputaţilor şi Senat. Proiectul mai face referire şi la "istoria milenară" a ţării, la rolul creştinismului şi la posibilitatea acordării dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine, propunere care a iritat deja autorităţile slovace.
Dacă actualul Parlament aprobă proiectul, o eventuală nouă amendare a Constituţiei va trebui aprobată de două treimi dintre deputaţi în două legislaturi consecutive, situaţie ce a determinat opoziţia de stânga să acuze Fidesz că şi-a depăşit mandatul dat de populaţie prin votul său.
"Noua Constituţie nu reflectă niciun consens, ci doar punctul de vedere al puterii cu privire la toate chestiunile delicate", a reacţionat Partidul Socialist într-un comunicat, enumerând dreptul de vot dat maghiarilor din afara ţării, dar şi referirile la "Sfânta Coroană" şi rolul creştinismului în istoria "milenară" a ţării.