România şi Grecia, "oile negre" din UE

România şi Grecia, "oile negre" din UE

Noi şi elenii suntem singurii europeni care în trimestrul III am avut scădere economică. Irlanda nu a raportat încă datele către Eurostat.

Doar România şi Grecia au înregistrat scădere economică în trimestrul III al acestui an dintre toate ţările membre, conform unei estimări a Eurostat.

În timp ce Uniunea Europeană (UE) a înregistrat, în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o creştere a PIB de 2,2% (după o creştere de 2,0% în trimestrul al doilea), iar zona euro a avut o creştere economică la 1,9%, PIB-ul Greciei a înregistrat o contracţie de 4,5% în ritm anual, iar România a înregistrat o scădere economică de 2,2%.

Ne adâncim în recesiune

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia este similară în ceea ce priveşte datele privitoare la evoluţia PIB în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Potrivit Eurostat, UE a înregistrat o creştere trimestrială a PIB de 0,5%, iar în zona euro PIB-ul a crescut cu 0,4% în trimestrul III comparativ cu trimestrul al doilea.

În schimb, Grecia (-1,1%) şi România (-0,7%) au fost singurele state membre ale UE care au înregistrat o scădere a PIB-ului.

Datele au fost confirmate şi de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia PIB-ul României s-a contractat în primele nouă luni ale acestui an cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă facem referire la perioada iulie-septembrie 2010, PIB-ul a fost de 126,29 miliarde de lei, în scădere cu 0,7% faţă de trimestrul II din 2010.

Atât UE, cât şi autorităţile române au estimat o contracţie a economiei de 1,9% pentru acest an, iar estimările pentru anul viitor sunt optimiste - creştere economică de 1,5%.

Construcţiile şi agricultura au tras economia în jos

Sectoarele care au "contribuit" cel mai mult la scăderea PIB-ului au fost construcţiile, cu o diminuarea a volumului de activitate în primele nouă luni de aproape 15%.

Poziţia secundă a fost ocupată de agricultură, cu o scădere de 7,6%, iar pe locul trei s-au poziţionat telecomunicaţiile şi transporturile cu -6,5%.