Barbu: "Mă voi opune în parlament reducerii concediului pentru mame". Boc e evaziv

Barbu: "Mă voi opune în parlament reducerii concediului pentru mame". Boc e evaziv

Aflat la mâna parlamentului pentru a-i accepta reducerea concediului pentru creşterea copilului, ministrul Ioan Botiş este avertizat, inclusiv din propriul partid, că această măsură riscă să-i pice la vot. Varianta la care guvernul se va opri ar urma să fie discutată din nou, mâine, în coaliţie.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat pentru EVZ că va vota în parlament, la legea bugetului pe 2011, împotriva "soluţiei Botiş" de înjumătăţire a concediului, estimând că şi vor avea aceeaşi opţiune şi alte femei din parlament. "Eu nu voi vota această măsură în parlament şi cred că voi fi susţinută şi de altfe femei. Ce nu a înţeles domnul ministru e că vorbim de legea bugetului de stat şi de bugetul Ministerului Muncii pentru anul 2011 care vine în parlament", a explicat liderul Organizaţiei de Femei a PDL.

"Sper ca ministrul să vină mai bine pregătit"

Tot împotrivă, crede Sulfina Barbu, vor fi şi parlamentarii UDMR şi UNPR, situaţie în care "soluţia Botiş" nu ar avea susţinerea necesară să fie adoptată. Pentru cele 200 de milioane de euro pe care Botiş le vrea acoperite în bugetul asigurărilor sociale, Sulfina Barbu susţine că banii ar putea fi strânşi din contribuţii de la fiecare minister pentru ca indemnizaţia de creştere a copilului să nu fie afectată. "Am putea avea o discuţie în coaliţie ca toţi miniştrii să cedeze ceva pentru această sumă ca să nu afectăm mamele", a explicat Barbu în emisiunea "Evenimentele Zilei".

Deputatul PDL a admis de asemenea că în discuţile de ieri din partid Botiş a susţinut intrarea în vigoare a măsurii imediat, inclusiv pentru mamele aflate în prezent în concediu. "E o problemă să schimbi regula jocului în timpul jocului", îi reproşează Sulfina Barbu, ădugând că "speră ca miinistru să vină mai bine pregătit" la viitoarele discuţii.

Liderul Organizaţiei de Femei a PDL îl critică pe Botiş şi pentru aşa-zisele variante de rezervă prin care în al doilea an de concediu indemnizaţia s-ar tăia la până la maximum 1000-1500 de lei: "Cum faci distrubuţia între 600 şi 1500 de lei, dacă renunţă la principiul de 85% din venit, astfel încât să fie şi echitabil?"

Şi PSD votează împotrivă. Boc se eschivează

Un vot în bloc împotrivă măsurii lui Botiş intenţionează să dea şi PSD. "E o măsură total greşită, ceea ce ţine de noi în parlament vom face să o oprim", a declarat liderul social-democrat Victor Ponta.

O decizie în privinţa concediului de creştere a copilului ar urma să fie luată mâine în Coaliţie, unde Botiş este aşteptat să-şi pună soluţiile pe masă. UDMR a anunţat deja că se va opune ideii de înjumătăţire a perioadei de concediu , susţinând eventual reducerea plafonului maxim al indemnizaţiei, aflat acum la 3400 de lei.

"Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şi după discuţia din Coaliţie, pe care evident o vom prezenta. Până atunci, evident, ascultăm toate opiniile care se impun pe acest subiect. Repet, eu sunt ultimul care ia decizia, până atunci aştept concluziile celor abilitaţi", a comentat azi premierul Emil Boc, evitând însă să se refere la criticile din interiorul PDL la adresa lui Botiş.

Ne puteți urmări și pe Google News