WikiLeaks: Ce a cerut Sofia pentru a găzdui un deţinut de la Guantanamo
- Adam Popescu
- 2 decembrie 2010, 12:16
Intenţia liderului SUA Barack Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo s-a lovit, printre altele, de reticenţa statelor aliate de a-i găzdui pe suspecţii de terorism care ar fi urmat să fie eliberaţi, arată telegramele diplomaţilor americani văzute de publicaţiile New York Times şi Der Spiegel.
Telegramele obţinute de site-ul WikiLeaks oferă imaginea unor negocieri foarte complicate duse de diplomaţii americani cu partenerii lor străini, pentru găzduirea deţinuţilor, mulţi dintre ei absolviţi de acuzaţiile de terorism.
Bulgarii au văzut cererea americană ca o oportunitate pentru propriile solicitări. Ministrul de interne de la Sofia şi-a exprimat disponibilitatea de a accepta două persoane eliberate de la Guantanamo, dar în schimb a cerut ca SUA să ridice vizele pentru turiştii şi oamenii de afaceri bulgari.
Sofia mai dorea şi acoperirea cheltuielilor pentru găzduirea celor doi - în jur de 50.000-80.000 dolari de persoană. Un fost deţinut de la Guantanamo a fost primit de Bulgaria în primăvara acestui an. Este vorba despre un kurd, care a primit statut de refugiat, şi ale cărui cheltuieli de întreţinere au fost acoperite de SUA, potrivit oficialilor de la Sofia.
Negocieri au fost purtate şi cu Slovenia, care a întrebat, prin vocea ministrului de externe Samuel Zbogar, ce poate face ţara sa pentru a obţine o întrevedere cu Obama pentru premierul Borut Pahor. Sugestia diplomaţilor americani: Slovenia ar trebui să fie mai implicată în Afganistan şi în chestiunea Guantanamo. Premierul sloven părea dispus să accepte găzduirea unui deţinut în schimbul unei întrevederi de 20 de minute cu Obama.
Pe plan intern însă, hotărârea americanilor părea deja luată. "Prioritatea de top a Sloveniei în plan bilateral - o întâlnire a premierului Pahor cu preşedintele Obama - ar putea să fie improbabilă chiar dacă ei vor face tot ce le cerem noi", spune o telegramă a diplomaţilor americani.
În final, "schimbul" nu a avut loc.
Oameni sau cai
O propunere interesantă privind soarta deţinuţilor a venit de la regele Abdullah al Arabiei Saudite. Acesta i-a sugerat consilierului de la casa Albă, John O. Brennan că deţinuţii ar putea fi trimişi în Yemen - în treacăt fie spus, o ţară cu un guvern slab şi o puternică prezenţă teroristă.
Regele avea însă o soluţie: fiecărui deţinut i-ar fi fost implantat un cip electronic, care ar fi permis urmărirea oricărei mişcări, aşa cum se procdează în unele cazuri cu şoimii sau cu caii. "Caii nu au avocaţi buni", a replicat Brennan, potrivit discuţiei relatată într-o telegramă obţinută de site-ul WikiLeaks.
Preşedintele Yemenului, ţară din care proveneau în jur de 100 de deţinuţi aflaţi la Guantanamo, ar fi acceptat de altfel să găzduiască un număr de deţinuţi, dar a cerut ceva în schimb - bani pentru construirea unui centru de reabilitare. SUA au oferit 500.000 de dolari, ca investiţie iniţială, oficialii din Yemen au apreciat însă cu banii nu ar ajunge şi au reamintit că reabilitarea nu este preocuparea lor, ci problema SUA.
Reticenţa germană
Germania, care a cerut cu insistenţă închiderea Guantanamo, s-a arătat foarte reticentă la solicitarea americanilor privind găzduirea a 17 uiguri, în ciuda faptului că cea mai mare comunitate a uigurilor din Europa trăieşte la Munchen.
Uigurii, o minoritate musulmană din China, ar fi fost doriţi de Beijing, SUA se temeau însă că foştii deţinuţi ar fi devenit victime ale politicilor represive chineze.
Berlinul, la rândul său, se temea de reacţia Chinei, suspectau diplomaţii americani. Prin urmare, a evitat să ofere un răspuns la solicitarea SUA, inclusiv la o a doua cerere, care viza găzduirea a doar doi fraţi uiguri, dintre care unul cu probleme psihice. Mai mult, ambasadorul german la Beijing l-a informat pe omologul său american că a discutat cu partea chineză despre solicitarea SUA şi că Beijingul i-a răspuns că găzduirea uigurilor ar afecta relaţiile bilaterale, arată un document.
Germania a acceptat în cele din urmă, să găzduiască alţi doi foşti deţinuţi de la Guantanamo, un sirian şi un palestinian, în vreme ce fraţii uiguri au fost primiţi de Elveţia, în ciuda faptului că această ţară se afla în mijlocul unor discuţii pentru un acord comercial cu China.
Colonii pe Lună
Alte negocieri ale americanilor au vizat Insulele Maldive şi Luxemburgul. În schimbul găzduirii unor deţinuţi, Maldivele, spre exemplu, au solicitat Washingtonului ajutor pentru obţinerea unei asistenţe financiare de la FMI.
Luxemburgul a refuzat propunerea americană, dar a oferit sprijin financiar. O telegramă a diplomaţilor SUA relatează nemulţumirea unui fost deţinut de la Guantanamo, Mozzam Begg, care a mers în Luxemburg pentru a promova cauza deţinuţilor. Begg s-a arătat dezamăgit de reacţia oficialilor străini şi a apreciat că, dacă ar exista colonii pe Lună, "sunt convins că ne-ar trimite acolo", arată documentul.
Cu ajutorul Irlandei, Spaniei, Belgiei şi al altor ţări, SUA au reuşit să găsească găzduire pentru o parte din foştii deţinuţi de la Guantanamo. Termenul limită promis de Obama pentru închiderea Guantanamo a fost deja depăşit însă, iar planul liderului american şi-a pierdut deja rangul de prioritate.