Fondul Proprietatea, pe Bursă din 25 ianuarie 2011?

Fondul Proprietatea, pe Bursă din 25 ianuarie 2011?

De la înfiinţarea din 2005, acţionarii au fost amăgiţi în fiecare an cu listarea titlurilor, însă evenimentul nu a mai avut loc. Administratorul anunţă că, în mai puţin de două luni, FP va junge pe Bursă.

Listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucureşti a fost programată pentru 25 ianuarie 2011, au anunţat oficialii Franklin Templeton Investments, administratorii activelor FP.

"Ne aşteptăm ca data de 25 ianuarie a anului viitor să fie prima zi în care acţiunile Fondului Proprietatea să fie rulate la Bursa bucureşteană. Potrivit calendarului propus de noi, pe 3 decembrie vom depune prospectul la CNVM pentru aprobare. Intenţionăm să scoatem un profit cât mai mare pentru Fond", a declarat, ieri, Gregorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton Investments Bucharest.

Între 10 şi 31 ianuarie, administratorii se vor ocupa cu o campanie de promovare a Fondului Proprietatea în România şi în 10 mari oraşe din Europa, pentru a atrage investitori.

Aproape 90% din portofoliu este constituit din acţiuni

Conform datelor furnizate de administratori, structura portofoliului Fondului este alcătuit din 88,7% acţiuni, 10,6% depozite bancare şi 0,7% în alte elemente. Din cele 83 de companii, câte cuprinde în acest moment Fondul Proprietatea, doar 29 dintre acestea sunt listate la Bursă, ele reprezentând 39,2% din portofoliu.

În prezent, peste 35% din companiile care sunt în compoziţia Fondului fac parte din sectorul de petrol şi gaze, în timp ce doar 28% sunt companii producătoare de electricitate şi numai 9% se ocupă cu distribuţia şi furnizarea electricităţii.

"Chiar dacă avem o majoritate copleşitoare a companiilor din portofoliu din sectorul energetic, nu intenţionăm să aducem vreo modificare acestuia", a mai declarat Gregorz Konieczny. Acesta spune că, de la venirea lor în România, au vizitat peste 150 de companii în vederea unei analize cât mai minuţioase.

Legat de cei doi "campioni energetici" - Electra şi Hidroenergetica - oficialul Franklin Templeton spune: "Deşi structura lor nu este una tocmai corectă, dacă vor fi create ar trebui listate".

Dividendele nu sunt plătite în întregime

În ceea ce priveşte plata dividendelor, vicepreşedintele Franklin Templeton Investments a declarat că ţinta companiei este să atingă o rată de distribuţie a dividendelor de 100%.

Potrivit cifrelor, Ministerul Finanţelor este singurul care şi-a primit dividendele în procent de 100%, adică toate cele 485 de milioane de lei. În schimb, acţionarii persoane fizice nu au primit decât 416 milioane de lei din cele 449 de milioane pe care ar fi trebuit să le aibă, iar acţionari - persoane juridice nu au atins decât o cotă de 76% din totalul dividendelor pe care ar fi trebuit să le primească, adică doar 145 de milioane din cele 190 de milioane de lei.

"Dividendele plătite în 2010 includ pro fitul distribuit pentru anii 2008 şi 2009", au anunţat oficialii FP.

"Estimăm că, în jurul datei de 25 ianuarie 2011, Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa bucureşteană." GREGORZ KONIECZNY, vicepreşedinte executiv Franklin Templeton Investments Bucharest

ISTORIC

Alternativă de despăgubire creată de stat

FP a fost creat ca o soluţie de despăgubire a proprietarilor deposedaţi în regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui averile. Deşi în fiecare an au existat promisiuni că Fondul va fi listat, acţiunea a fost amânată. Intrarea pe piaţa de capital le-ar fi permis acţionarilor să-şi vândă titlurile la un preţ mai bun decât cel obţinut pe piaţa neagră. Unii susţin că listarea a fost amânată din cauză că nu au fost făcute "cărţile".

Acţiunile deţinute de Fond la companii mari precum Petrom sau Hidroelectrica au atras interesul oamenilor de afaceri, printre care şi SOV. Vîntu a vrut în 2005 să creeze un alt fond de investiţii, iar cu banii acumulaţi să cumpere acţiuni la FP.

Ne puteți urmări și pe Google News