Vlad Filat: "Orice lider politic trebuie să aibă aspiraţii prezidenţiale"
- Vladimir Tism ăneanu
- 24 noiembrie 2010, 23:45
EXCLUSIV EVZ. Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, este convins că partidele pro-europene vor rămâne unite după alegerile de duminică şi ia în calcul candidatura la funcţia supremă.
Într-un interviu acordat EVZ cu doar câteva zile înaintea alegerilor legislative de la Chişinău, premierul Vlad Filat, care este şi liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), declară că obiectivul formaţiunii sale este câştigarea scrutinului şi rămânerea la guvernare alături de actualii parteneri din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
Pe de altă parte, Filat recunoaşte că nu toate partidele pro-europene s-au mobilizat aşa cum ar fi trebuit la referendumul constituţional din septembrie, când prezenţa insuficientă la urne i-a privat pe cetăţenii moldoveni de şansa de a decide alegerea şefului statului prin vot direct.
EVZ: Care este miza acestor alegeri pentru Partidul Liberal Democrat, pe de o parte, şi pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, pe de altă parte? Vlad Filat: Miza este una enormă, cetăţenii noştri vor decide duminică dacă mergem înainte sau ne întoarcem în trecutul întunecat, care în opt ani de guvernare comunistă a adus ţara noastră în sărăcie. Obiectivul PLDM este să câştige alegerile, iar împreună cu actualii parteneri din Alianţa pentru Integrare Europeană să formeze guvernul şi să poată alege preşedintele ţării. În ceea ce priveşte riscul ca AIE să nu mai existe după 28 noiembrie, eu cred că acest lucru este puţin probabil. Sigur că este posibil să apară anumite diferenţe în ceea ce priveşte scorul electoral pe care îl vor obţine partidele din Alianţă, dar acest lucru nu va afecta existenţa AIE.
Aţi declarat că PLDM va avea propriul candidat pentru prima funcţie în stat, argumentând că "Moldova are nevoie de un preşedinte puternic şi hotărât, şi nu de unul creat în laborator". V-aţi referit la preşedintele în exerciţiu sau la Marian Lupu, candidatul pe care Alianţa nu a reuşit să-l impună în parlament? Contextul în care am făcut această declaraţie era cel în care se punea problema ca preşedintele să fie ales de către popor, nu de către parlament. Reafirm însă că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte puternic şi independent, iar acest lucru aş vrea chiar să-l subliniez. Nu m-am referit la cineva anume când am spus că Republica Moldova nu are nevoie de un preşedinte construit în laborator. Spun şi acum că Moldova are nevoie de un preşedinte independent, nu de un preşedinte-marionetă. De aceea am şi insistat ca preşedintele să fie ales de către popor, nu de către parlament. Poporul este singurul care îi poate da preşedintelui forţa politică necesară unui mandat deplin. Este prematur acum să discutăm despre o împărţire a funcţiilor.
În ultima perioadă, tensiunile din sânul AIE s-au centrat pe divergenţele dintre dv. şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Credeţi că aceste dispute au fost generate de aspiraţiile dumneavoastră prezidenţiale? Nu trebuie să confundăm dezbaterile care au avut loc în Alianţă cu aşa-zisele tensiuni. Sigur că uneori am avut opinii diferite, dar acest lucru este absolut normal într-o alianţă democratică. Este însă mai important ceea ce ne apropie, decât micile chestiuni care au provocat dezbateri în alianţă. În ceea ce priveşte speculaţiile privind aspiraţiile mele prezidenţiale, vreau doar să vă spun că orice lider politic trebuie să aibă astfel de aspiraţii, orice partid trebuie să-şi propună să câştige alegerile, până la urmă asta e politica. Importante sunt însă motivele pentru care îţi propui să ocupi primele funcţii în stat. În ceea ce mă priveşte, am avut ocazia să le arăt oamenilor timp de 14 luni ce pot să fac într-o astfel de funcţie, iar despre acest lucru vorbesc rezultatele pe care le-am obţinut.
Care credeţi că este principala cauză a eşecului referendumului privind alegerea preşedintelui prin vot direct, prilej cu care nu s-a reuşit mobilizarea electoratului Alianţei? A învătat AIE ceva în urma acestei nereuşite în perspectiva alegerilor de duminică? În primul rând, eu nu l-aş numi eşec. Sigur că nu suntem fericiţi că nu a trecut referendumul, dar nu putem să nu remarcăm că am adus la vot aproape acelaşi număr de alegători pe care l-am avut în alegerile trecute, ceea ce e o performanţă. Cauza principală însă pentru care referendumul nu a trecut este boicotul PCRM, care nu este interesat să existe stabilitate şi ordine în ţară. Este însă adevărat şi că nu toate partidele din AIE s-au mobilizat aşa cum ar fi trebuit pentru a-şi mobiliza electoratul, iar din asta sper ca am învăţat cu toţii câte ceva.
Ce impact a avut semnarea Tratatului privind regimul de frontieră cu România asupra dezbaterilor electorale? Poate fi con siderată parafarea documentului un atu pentru partidele proeuropene? Eu mi-aş dori să scot din zona politică acest eveniment. Cred ca semnarea Tratatului poate fi considerată un atu pentru Moldova şi pentru România, un rezultat al bunei colaborări dintre cele două state. Şi îi sunt recunoscător preşedintelui Traian Băsescu, dar şi celorlalţi lideri europeni care au încurajat semnarea acestui document. Parafarea acestui document este un atu pentru ţările nostre, căci reprezintă un pas înainte spre normalizarea relaţiilor dintre România şi Moldova. Vă reaminesc faptul că PCRM a dorit foarte mult să semneze un astfel de document şi a acuzat adesea România de intenţii ascunse şi de faptul că nu doreşte să semneze Tratatul de frontieră. Iată că noi am reuşit să deblocăm relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti.
ECONOMIE
"Ţara a fost la un pas de faliment"
Vlad Filat este premier din septembrie 2009, când, potrivit propriilor declaraţii, "Republica Moldova era la un pas de faliment".
"Aş fi vrut să fiţi împreună cu mine în primele zile în care am preluat guvernarea, să vedeţi cât de complicată era situaţia pe care o aveam de administrat. Prioritatea mea şi a colegilor mei a fost să stabilizăm economic ţara. Am reuşit acest lucru. Mai mult, am reuşit chiar să avem creştere economică în acest an. Acum suntem în plin proces de relansare economică, ceea ce ne permite să fim foarte optimişti în ceea ce priveşte viitorul Republicii Moldova", spune şeful guvernului de la Chişinău. "După 28 noiembrie, sunt convins că vom reuşi impunerea unei conduceri stabile în ţară şi ne vom concentra atenţia pe dezvoltarea economică şi socială a ţării", adaugă Vlad Filat.