Până în prezent s-au executat cinci garanţii în programul "Prima casă", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.
Oficialul Fondului nu a precizat şi valoarea garanţiilor plătit de această instituţie băncilor care au acordat creditele care au devenit deja neperformante.
Primele împrumuturi în programul "Prima casă" au fost acordate în vara anului trecut.
De la lansarea programului şi până în prezent Fondul a acordat 30.500 de garanţii în valoare cumulată de 1,25 miliarde de euro. Valoarea medie a garanţiei acordate la contractarea unui împrumut este de circa 41.000 de euro. Prima executare silită în cadrul acestui program a avut loc în primăvara acestui an, în luna martie, atunci când Aurel Şaramet a declarat că în perioada următoare ar putea apărea una sau două cazuri de plăţi de garanţii pentru că sunt persoane care nu-şi mai pot plăti ratele pentru "Prima casa". Conform site-lui guvernului, numărul beneficiarilor la data de 13 septembrie era de 27.806, asta înseamnă că în ultimele două luni au mai fost acordate circa 2.700 de locuinţe. Topul pe judeţe în funcţie de numărul solicitărilor primite, la data de 13 septembrie:
- Bucureşti cu 30,52% din total
- Cluj cu 7,69% din total
- Timiş cu 5,52% din total
- lfov cu 4,61% din total
- Contanţa, Braşov, Sibiu, Iaşi cu cca 3%-4% fiecare.
"Din totalul contractelor emise prin Programul "Prima casă 2" (2010), au fost achiziţionate 128 de imobile noi sau nefinalizate, respectiv care au avut autorizaţii de construcţii emise după data de 22 februarie 2010. În prezent au fost semnate şi sunt operaţionale convenţii încheiate cu 14 finanţatori participanţi la Program pentru componenta de construcţii a Programului Prima casă 2", se menţionează pe site-ul Guvernului României. Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS) au propus ca măsură de relansare economică pentru 2011 lansarea programului "Prima casă 3".