Leonard Orban: "Nu risc un pronostic. Bătălia pentru aderarea la Schengen va fi foarte dură"

Leonard Orban: "Nu risc un pronostic. Bătălia pentru aderarea la Schengen va fi foarte dură"

Consilierul prezidenţial pe afaceri europene, Leonard Orban, a apreciat azi că României "nu îi va fi deloc simplu să atingă obiectivul privind aderarea la Spaţiul Schengen în luna martie".

"Nu risc un pronostic. Va fi foarte clar o bătălie foarte serioasă şi foarte dură", a declarat Orban pentru EVZ.

Fostul comisar european a precizat că evaluările privind pregătirea României în privinţa aderării au fost transmise la Parlamentul European, o informaţie oferită în urmă cu puţin timp şi de preşedintele Trana Băsescu. Orban a avertizat însă că "decizia finală este luată de statele membre, mai exact, de miniştrii de interne".

Consilierul prezidenţial a explicat şi paşii pe care România trebuie să îi parcurgă pentru a-şi atinge obiectivul. "Din punct de vedere tehnic trebuie să fim cât mai bine pregătiţi.  Va mai fi o misiune de evaluare şi e important să fim cât mai bine situaţi astfel încât să nu existe reproşuri din partea statelor membre". 

"E evident că e nevoie de acţiuni, de contacte diplomatice pe diferite niveluri, inclusiv pe nivelul parlamentar, dar şi la cel mai înalt nivel. Sunt unele state membre precum Olanda dar şi Franţa unde şi factorul parlamentar joacă un rol. Parlamentele din cele două ţări dar şi din altele şi-au numit sau vor numi raportori pe această problemă, care vor elabora un punct de vedere ce va fi transmis guvernelor", a subliniat Orban.

Consilierul prezidenţial a adăugat că, "deşi nu există o legătură clară, având în vedere că unele state membre fac această legătură informală între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV), progresele în acest domeniu trebuie să continue, astfel încât următorul raport al Comisiei Europene, cel de etapă, din ianuarie- februarie să fie unul pozitiv".

"E foarte important ca acest raport să fie unul pozitiv. E clar că dincolo de unele progrese legislative, trebuie să continue progresele şi pe alte zone", a insistat Orban. Băsescu spune că Franţa nu a blocat procesul de aderare Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că miercuri, în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, care reuneşte ambasadorii statelor membre la UE, n.r.), "Franţa, Olanda şi Germania nu s-au opus transmiterii către PE a deciziei în vederea aderării la Spaţiul Schengen". "Deşi au fost discuţii dacă să se aştepte sau nu raportul din decembrie, s-a decis  începerea procedurii de aderare la Spaţiul Schengen", a adăugat şeful statului.

Intervenţia preşedintelui vine după ce secretarul de stat pentru afaceri europene din guvernul francez, Pierre Lellouche, a declarat ieri că Parisul doreşte să amâne decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în vara anului viitor, invocând problemele de corupţie şi controlul prost al frontierei România-Republica Moldova.

Pocedura privind aderarea României la Schengen presupune trimiterea în PE, de către COREPER, a evaluărilor privind pregătirea ţării noastre în vederea aderării. Parlamentul urmează să voteze proiectul de decizie, cel mai probabil la începutul anului viitor, după care acesta este trimis Consiliului JAI (justiţie şi afaceri interne). Este momentul în care reprezentanţii statelor membre pot vota împotriva sau pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011. Decizia trebuie luată însă în unanimitate, iar negocierile se vor purta în prealabil în COREPER. Lellouche a subliniat ieri că decizia finală va fi una politică, a Consiliului, răspunzând astfel implicit comentariilor autorităţilor de la Bucureşti, care au insistat repetat că decizia finală trebuie bazată doar pe evaluările tehnice. Comisar UE: vor exista şi alte ocazii pentru aderare Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat azi că "România şi Bulgaria trebuie să continue să lucreze la îndeplinirea tuturor criteriilor, deoarece cu cât criteriile sunt mai bine îndeplinite cu atât mai greu le va fi altora să conteste (intrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen - n.r.)". Malmstrom a mai spus că pe subiectul aderării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu trebuie făcute consideraţii politice, deoarece este vorba despre nişte proceduri tehnice, notează Agerpres.

"Procesul este unul strict, are propriile sale reguli şi criterii, e transparent, e la fel pentru toată lumea, poate fi evaluat după standarde măsurabile", a explicat Cecilia Malmstrom, adăugând că subiectul Schengen şi problema romilor sunt două chestiuni paralele.

Pe de altă parte, comisarul european a menţionat că nu poate da un verdict clar dacă cele două state vor intra în Spaţiul Schengen, pentru că decizia aceasta aparţine tuturor statelor Uniunii Europene.

Malmstrom a mai spus că în situaţia în care criteriilor nu vor fi respectate, iar România şi Bulgaria nu vor fi primite în Spaţiul Schengen vor exista şi alte ocazii pentru cele două state de a intra în această zonă. "Deci nu va fi acum ori niciodată", a precizat comisarul Malmstrom.

Ne puteți urmări și pe Google News