Directorul general al liderului din Liga I spune că victoria obţinută vineri, la Craiova (scor 1-0), a dovedit că Oţelul este o formaţie coaptă.
Oţelul Galaţi continuă să facă senzaţie în fotbalul românesc. Moldovenii au învins-o vineri, la Craiova, pe Universitatea, scor 1-0, graţie unui gol reuşit de Silviu Ilie, şi rămân lideri în Liga I, având mari şanse să devină campioni de toamnă.
Marius Stan, directorul general al Oţelului Galaţi , a vorbit într-un interviu acordat EVZ despre "minunea de la Galaţi".
EVZ: Domnule Stan, Oţelul nu glumeşte deloc! Marius Stan: E o stare de normalitate dusă însă la extrem! Nu ne-am considerat vreodată o glumă a acestui început de sezon. Am ştiut tot timpul ce facem. Numai că lumea nu înţelege că, pentru a ajunge aici, îţi trebuie continuitate, organizare, iar lucrurile astea nu vin peste noapte. Vin cu răbdare.
Cât de important a fost meciul de la Craiova? La Craiova am dat examenul de maturitate al acestei generaţii. Cu 25.000 de oameni în tribună, toţi ostili, am reuşit să conducem jocul în teren şi să batem. Este un mare lucru. Acum culegem roadele. Asta înseamnă că aceşti fotbalişti s-au copt mai devreme decât era termenul prevăzut.
Fostul antrenor, Petre Grigoraş, a părăsit Oţelul din "lipsă de perspectivă". A fost o lipsă de încredere a lui. A spus că, având acest lot, nu poate face treabă, nu poate prinde un loc de cupe europene. La prima vedere, lotul Oţelului părea unul lipsit de valori. Echipa a căpătat însă experienţă. Aceşti băieţi acumulează în permanenţă. Eu am crezut întotdeauna în ei. Cum aţi regăsit Oţelul în 2005? Când m-am întors la Otelul, era haos. Echipa nu avea la finalul turului decât 9 puncte! Nimeni nu îi dadea vreo şansă să supravieţuiască. Am adus 18 jucători noi, care au înlocuit alţi 18. A venit şi Petre Grigoraş după interimatul lui Ion Gigi, care îi luase locul lui Sunda. Am avut 7 victorii din 8 în deplasare. Ne presau rezultatele, aşa că am fost nevoiţi să aducem jucători care să îndeplinească un obiectiv pe termen scurt. Au fost jucători care nu făceau parte din filozofia mea.
Iar acum? L-aţi văzut pe Ion Filip în meciul de la Craiova? Dau pariu că nimeni nu şi-a dat seama că acest copil e debutant. Şi a jucat foarte bine. L-am adus de la Oradea, din Liga a III-a, evident gratis! Râpa, la Craiova, a fost cel mai bun. Un fotbalist foarte interesant. Cu toţii sunt copii modeşti, fără fiţe.
Începutul lui Dorinel nu a fost unul uşor la Galaţi. Nu mi-am făcut probleme în privinţa lui Dorinel. Ştiam ce face. Când mergi zilnic la antrenamente şi observi cum munceşte, n-ai cum să-ţi faci probleme.
Dacă veţi pierde jucători? Nu îmi e teamă că voi pierde jucătorii, pentru că au contracte, suntem cu banii la zi. Doar dacă vrem noi să scăpăm de unul sau altul, atunci, da!
Care este noul obiectiv? Liga Campionilor! Glumesc. Nu ne facem proiecte legate de rezultate. Urmărim să facem totul pas cu pas, încet. Suntem conştienţi că vor veni şi perioade mai puţin faste. Care generaţie a Oţelului e cea mai valoroasă? Cea care bătea Juventus, cea din 1999 sau cea de acum? E greu să compari generaţiile. Echipa de la sfârşitul anilor '90 era foarte experimentată, foarte matură. Asta de azi e de mai mare perspectivă, aşa aş caracteriza-o. Şi în privinţa antrenorilor e greu de făcut comparaţii. Rezultatele îl recomandă pe un antrenor, iar Dorinel Munteanu are rezultate. Dacă la sfârsit va bate tot, va fi cel mai bun.
Cu câţi bani vă ajută primăria? Subţire, de criză. Primăria oraşului Galaţi ne ajută în limite rezonabile. Undeva în jurul a 350.000 de euro. Nu vreau să mă gândesc cu câţi bani ajută primăriile din alte oraşe echipele lor.
U CRAIOVA - OŢELUL 0 - 1 Marcator(i): S. Ilie (22)
U CRAIOVA: Stanca 6, Dănănae 5, Găman 5, Ciucă 4, Bărboianu 5, D. Stoica 6, Wobay 5 (72, Firţulescu 5), Gargorov 5 (57, M. Costea 4), Dina 5, Prepeliţă 5, Al. Piţurcă 4 (68, Gângioveanu 5). Antrenor: Victor Piţurcă
OŢELUL: Grahovac 6, Râpă 7, Perendija 6, Sg. Costin 6, Sălăgeanu 6, Neagu 6, Filip 6, Iorga 6 (75 Antal 5), Viglianti 6, S. Ilie 8 (90, Cojoc), G. Paraschiv 6 (83, Pena). Antrenor: Dorinel Munteanu
Arbitri: Al. Tudor 6 - M. Nagy 6, Ad. Vidan 6; Stadion: "Ion Oblemeco" - Craiova; Spectatori: 22.000; Eliminat: Ciucă (62)
ISTORIE
Victoria cu Juve, apogeul european
Andrei Călin
Cine este echipa care face legea în fotbalul intern? Clubul de fotbal Oţelul a luat naştere în 1964, ca reprezentant al Combinatul Siderurgic din Galaţi. În 1970, Oţelul îşi schimbă denumirea în FC Galaţi, apoi în FCM Galaţi. Revine la numele Oţelul în sezonul 1972-1973.
În 1976, echipa retrogradează în Divizia C, apoi se desfiinţează. Muncitorii de la SIDEX Galaţi pun bazele unei noi echipe, denumită tot Oţelul.
În 1986, echipa promovează în Divizia A, sub comanda antrenorilor Costică Rădulescu şi Ioan Sdrobiş. În stagiunea 1987-1988, Oţelul termină campionatul pe poziţia a 4-a şi se califică în Cupa UEFA, jucând împotriva italienilor de la Juventus Torino. "Oţelarii" bat acasă cu 1-0, dar pierd în deplasare cu 5-0. "În tur nu ne cunoşteau prea bine, astfel că am profitat noi. În retur ne-au cunoscut şi ne-au dat cinci", îşi aminteşte Sdrobiş.
"Era nebunie la Galaţi. Venea lumea, dom'le, la meciuri. Îţi era mai mare dragul", ne-a spus ieri "Părintele".
În ediţia 1996-1997, Oţelul termină campionatul pe locul 4-lea, aceeaşi performanţă fiind realizată şi în stagiunea următoare. În 2003-2004, gălăţenii dispută finala Cupei României, pierdută contra echipei Dinamo (scor 0-2). Ion Gigi: "La Galaţi e normalitate. Asta e cheia succesului" Ion Gigi, fostul mare jucător al echipei Oţelul Galaţi din anii '90, crede că un mare merit pentru evoluţia surprinzătoare a echipei de la malul Dunării, îi revine preşedintelui Marius Stan. "Este un conducător cu mare experienţă în fenomenul ăsta, şi înţelege cum trebuie să stea lucrurile la o echipă. El asigură un climat de linişte, pentru a putea lucra. La Galaţi e normalitate. Asta e cheia succesului lor. Cine lucrează cu Marius Stan, este antrenor, pentru că este şi ajutat. Uitaţi-vă la Petre Grigoraş, care a plecat de la Galaţi. Să vedeţi unde o să mai aibă el rezultate", ne-a spus Ion Gigi. El spune că generaţia în care a evoluat, şi din care mai făceau parte Vali Ştefan, Viorel Ion, Sorin Haraga sau Adrian State, avea mai multă experienţă faţă de echipa de astăzi. "Jucătorii din ziua de astăzi sunt tineri încă. Noi aveam în medie 27-28 de ani. Ţineam piept echipelor mari. Totuşi, în meciurile din deplasare mai eram croiţi de arbitri", a mai spus fostul fotbalist. La fel ca şi în ziua de astăzi, şi în urmă cu mai bine de un deceniu, clubul avea probleme financiare. "Aveam salarii mici. Cam 5.000 de dolari fundaşii, 7-8.000 de dolari mijlocaşi... Jucam pe prime de 800 de dolari", a spus Ion Gigi.