Victorie de etapă a PSD-PNL: Pensionare la 60 de ani - femei - şi la 64 - bărbaţi

Victorie de etapă a PSD-PNL: Pensionare la 60 de ani - femei - şi la 64 - bărbaţi

Opoziţia a reuşit astăzi, la dezbaterile din comisia senatorială de muncă, să impună majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut şi scăderea vârstei de pensionare până la 60 de ani la femei şi 64 la bărbaţi. Enervat, ministrul muncii, Ioan Botiş, a plecat din şedinţă.

Răsturnarea legii pensiilor, de la titlu până la ultimul articol, s-a produs în condiţiile în care, preşedintele Băsescu a cerut, la reexaminare, doar scăderea vârstei de pensionare la femei, de la 65 la 63 de ani.

În veselia instalată, senatorii opoziţiei au marcat electoral modificând vârstele, dar au uitat să schimbe, tot prin vot, anexa care cuprinde mai departe aceleaşi etape mult trâmbiţate de Emil Boc până la egalizarea acestora la 65 de ani la femei şi bărbaţi.

Botiş: "Băsescu n-a scris acolo "«Căutaţi femeia!»"

Dezbaterea s-a lăsat cu dispute şi chiar cu ofense în rândul senatorilor iritaţi de atitudinea lui Botiş care le-a vorbit de sus, apoi a părăsit şedinţa. Cea mai aprinsă dispută a pornit de la "căutarea femeii" în tot textul legii, parcurs de la care PSD şi PNL n-au vrut să abdice.

Ideea a fost lansată de liberala Minerva Boitan, susţinută de PSD-istul Laurenţiu Coca: "Cred că trebuie modificate toate articolele care conţin cuvântul "femeie"." "Domnul Băsescu n-a scris acolo «Căutaţi femeia», a scris că e o problemă legată de vârstă", a sărit Botiş. "Ba eu tot caut femeia! Credeţi că ar trebui să ne uităm la toatea ceste articole? Răspundeţi ardeleneşte!", s-a ţinut tare Coca. "Nem! ("nu" în limba maghiară, n.r.) Ştiţi ce înseamnă asta?", a răbufnit ministrul, spre enervarea senatorilor. Pensii, ameninţări şi bancuri

Cu toate ocolişurile încercate de PDL, PSD şi PNL au dominat la vot, impunând modificarea integrală a legii, peste cererea lui Băsescu. "Cererea preşedintelui e editată în limba română, foarte clar. Orice demers pe care îl faceţi nu va avea finalitate. Nu are cum comsia din Camera Deputaţilor să discute amendamentele pe care le propuneţi. Îi interzice regulamentul", a încercat Botiş să blocheze planul opoziţiei ameninţând că pleacă din şedinţă.

"Dacă nu supuneţi la vot, noi, PSD ieşim din sală", a parat Alexandru Cordoş cu aceleaşi ameninţări.

La vot a câştigat opoziţia, majoritară în comisie. Vârsta a fost scăzută, dar nu cum a vrut Băsescu, ci cum a propus PSD: 60 de ani pentru femei şi 64 pentru bărbaţi. "Nu mai văd motivul prezenţei ministrului în comisie", s-a ridicat Botiş enervat, părăsind şedinţa.

Senatorii au replicat cu un banc: "Un câine a trecut din RDG în RFG. Ajuns acolo e întrebat: "Vrei mâncare, vrei apă?" Zice: "Nu, lăsaţi-mă să latru!"", a încălzit Boitan atmosfera.

Militarii, din nou la pensii speciale. Pe hârtie Stăpâni pe vot, cu 6 la 3, senatorii PSD şi PNL au bifat apoi în voie, într-o oră, nu mai puţin de 70 de modificări la lege, chiar fără a le mai citi. În proiectul aprobat pe hârtie, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul siguranţei naţionale revin la pensiile speciale, iar pentru restul categoriilor stragiul de cotizare e scăzut de la 35 la 30 de ani.

Tot în minunata lume a pensionarilor, după PSD şi PNL, pensia s-ar putea obţine şi după numai 10 ani de cotizare, baza lunară de calcul a contribuţiei ar scădea de la 35% la 25%, iar punctul de pensie ar sări brusc la minimun 45% din salariul mediu brut în fiecare an.

Amuzamentul general a fost stârnit însă de amendamentul unui PDL-ist, Marius Necula, care propunea chiar ridicarea procentului la 55%, în ciuda opoziţiei propriului guvern.

Ca toate fanteziile parlamentare să se pună în practică e nevoie însă de votul plenului Senatului şi apoi de cel al Camerei, unde puterea are majoritate. Planurile puterii de a avea legea până la 1 ianuarie pot fi însă serios încurcate de PSD şi PNL în Senat, unde regulemantul menţionează un termen de maximum 30 de zile pentru înscrierea pe ordinea de zi a unei reexaminări, dar nu impune şi votul pe lege în acest interval.

Ne puteți urmări și pe Google News