Datoriile Rompetrol se tranşează în instanţă

Datoriile Rompetrol se tranşează în instanţă

Ministerul Finanţelor a ales calea tribunalelor pentru a recupera cele 516 milioane de euro de la Petromidia, deschizând 16 dosare până acum.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) îşi caută dreptatea prin tribunale după ce a eşuat să-şi recupereze integral creanţele de la Rompetrol, în valoare de 570 milioane de euro până la termenul scadent şi s-a trezit acţionar în companie.

"Toate deciziile luate de acţionarii Rompetrol Rafinare (Petromidia) în ceea ce priveşte problema datoriilor au fost contestate. În total, sunt 16 dosare cu Rompetrol, numai pe chestiunea OUG 118/2003 (prin care datoriile companiei se transformă în obligaţiuni în favoarea statului - n.r.)", ne-au spus reprezentanţi ai ANAF.

Potrivit acestora, MFP nu a fost încă înscris ca acţionar în companie, întrucât toate înregistrările la Registrul Comerţului au fost blocate. "Noi arătăm în ce mod ne sunt prejudiciate interesele şi solicităm neînregistrarea lor", au menţionat sursele.

Avocaţii Finanţelor au de luptat la bară cu trei mari case de avocatură: Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, Muşat şi Asociaţii, respectiv Şova şi Asociaţii. Tranşarea în instanţă a problemei datoriilor Rompetrol către stat ar putea dura ani buni, astfel că şi banii în conturi ar veni la fel de greu, în caz de câştig. În plus, dacă va angaja case mari de avocatură, statul va trebui să suporte costuri mari.

Acţionarul majoritar al companiei petroliere, respectiv grupul de stat kazah KazMunaiGaz, spune că vrea să ajungă la o înţelegere cu autorităţile române, respectiv să găsească o soluţie "reciproc avantajoasă".

Kazahii vor să negocieze

"Compania a înaintat Ministerului Finanţelor propunerea de răscumpărare a acţiunilor la o valoare echitabilă, eventual parte din ele să fie achitate în produse petroliere, fără însă ca aceasta să reprezinte o obligaţie din partea Grupului", ne-au transmis reprezentanţii Rompetrol.

Potrivit acestora, ultima ofertă a fost transmisă ministerului la data de 1 octombrie. Astfel, compania s-a oferit ca din preţul total al acţiunilor, ce va fi determinat potrivit regulilor internaţionale de evaluare, circa 100 milioane dolari să fie achitate în avans. Banii vor fi plătiţi "imediat ce înţelegerea părţilor, structurată într-o manieră compatibilă cu normele interne şi europene, va fi aprobată prin lege", au completat oficialii grupului.

Deocamdată, din câte se pare, oferta companiei petroliere nu e agreată de autorităţile române. Astfel, "Ministerul Finanţelor Publice nu a răspuns oficial niciuneia din propunerile avansate", au mai punctat aceştia. Totuşi, kazahii aşteaptă un dialog cu autorităţile române şi numirea unei comisii interministeriale pentru negocieri în vederea tranşării acestei probleme.

ISTORIC

Cum l-a ajutat statul pe Patriciu

Datoriile bugetare ale Petromidiei, în valoare de 570 milioane euro, au fost anulate în octombrie 2003, în locul lor fiind emise obligaţiuni în favoarea statului, scadente la 30 septembrie 2010.

"Celebra" OUG nr. 118/2003 a fost semnată de premierul de atunci Adrian Năstase, de ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, şi de cel al finanţelor, Mihai Tănăsescu. Dinu Patriciu îşi asumase datoriile rafinăriei la privatizare, în 2000, plătind în schimb doar 50,5 milioane dolari.

În 2007, a vândut 75% din grupul Rompetrol, din care face parte şi Petromidia, grupului KazMunai- Gaz. Acesta a achitat doar 54 milioane euro, de restul datoriei oferind statului un pachet de 44,7% din acţiuni la rafinărie.

Ne puteți urmări și pe Google News