Tonny Lybek, FMI: Acordarea stimulentelor ar putea creşte deficitul
- Adam Popescu
- 18 octombrie 2010, 19:01
Acordarea de stimulente, creşterea salariului minim şi reducerea cotei unice ar putea afecta ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria.
În ceea ce priveşte deschiderea Fondului de a accepta o nouă ţintă de deficit bugetar, Tonny Lybek a precizat că autorităţile române şi FMI au convenit în această vară o ţintă de deficit de 6,8% din PIB pentru 2010.
Delegaţia FMI, de mâine la Bucureşti
"Misiunea Fondului care va sosi în Capitala României va discuta proiectul de buget cu autorităţile române şi vor fi analizate progresele făcute prin angajamentele luate de oficialităţi faţă de instituţiile financiare internaţionale care sprijină programul pentru România. De asemenea, vom discuta măsurile ulterioare care trebuie să fie luate pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi financiară", a spus Tonny Lybek, citat de Agerpres. Delegaţia FMI va sosi la Bucureşti mâine la Bucureşti, iar miercuri vor începe discuţiile cu autorităţile române. Programul misiunii se va încheia la începutul lunii noiembrie, a precizat Lybek.
Arieratele, o povară a guvernului Potrivit lui Tonny Lybek, "este neobişnuit" ca FMI să acorde de trei ori la rând o derogare pentru aceeaşi condiţionalitate, aşa cum a primit România pentru nerespectarea cerinţei privind arieratele. Ţara noastră a trebuit să ia o serie de măsuri înainte de reuniunea Boardului, pentru a primi a treia derogare. "Ca o acţiune premergătoare revizuirii Acordului stand-by din septembrie 2010, guvernul României a trebuit să achite suma de 1,9 miliarde de lei. Acest lucru a trebuit să fie făcut înainte de întrunirea Consiliului Director al FMI pentru încheierea raportului de revizuire şi eliberarea tranşei a şasea. Derogarea a fost acordată cu condiţia să se facă un efort major, adică să fie plătiţi cei 1,9 miliarde de lei, să fie modificată o parte din legislaţia din domeniu şi să fie aplicat un sistem care să permită o mai bună monitorizare a arieratelor", a explicat şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria.