Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii ( ITC) Constanţa au avertizat astăzi autorităţile locale că jumătate din oraş este în pericol să se prăbuşească în mare dacă nu vor lua urgent măsurile corespunzătoare.
"Zonele periculoase ale Constanţei, din punct de vedere al falezelor înalte, care prezintă un risc major de prăbuşire, sunt strada Traian, tunelul CFR care leagă portul de gară, zona adiacentă străzii Karatzali şi toată faleza dintre porţile 4 şi 6 ale portului. Dacă municipalitatea nu se implică, sunt toate şansele să se trezească cu jumătate din Constanţa în mijlocul mării. Îi recomand d-lui primar Radu Mazăre să se întoarcă din vacanţă printre constănţeni şi să se ocupe de problemele oraşului", a declarat directorul general al ITC Constanţa, Gigi Chiru. Deja, în toate zonele menţionate, unde locuiesc mii de familii, au apărut alunecări de teren ale taluzurilor de pe malul mării sau portului. "Sunt alunecări pe care le-am semnalat. Am anunţat primăria, le monitorizăm, nu ştim dacă îl interesează pe dl. primar, dar noi avem obligaţia să-i transmitem acest lucru, municipalitatea fiind singura responsabilă şi singura în măsură să intervină. Dacă nu o face, vom avea probleme", a mai adăugat Gigi Chiru. Directorul ITC mai spune că "după ce am citit expertiza mi-am făcut o cruce mare că nu a alunecat până acum. Doamne ajută să ţină, dar am emoţii şi mari rezerve dacă lucrările nu vor fi demarate imediat, nu ştiu dacă faleza va rezista în iarna asta". "Mă mi că strada Traian nu s-a prăbuşit"
Cea mai gravă situaţie se înregistrează în centrul oraşului, pe strada Traian, care se află chiar deasupra portului, şi unde sunt amplasate 10 blocuri turn în care locuiesc cel puţin 650 de familii. Faleza dinspre port urma să fie consolidată prin construirea unui centru comercial, însă investitorul, afectat de criză, a abandonat lucrările începute în zonă. Astfel, în urma ploilor torenţiale din această vară, strada Traian s-a surpat, un crater cu o adâncime de 15 metri apărând în carosabil. Deşi reprezentanţii ITC au avertizat asupra pericolului, primarul Radu Mazăre şi viceprimarul Decebal Făgădău l-au atacat pe directorul ITC în şedinţa de consiliu local spunând că "populaţia nu este în pericol, nu există pericol de prăbuşire şi Gigi Chiru panichează aiurea populaţia". În doar câteva zile, craterul a fost astupat de o firmă căreia primăria i-a plătit suma de 200.000 de lei, însă după doar o săptămână, groapa a apărut din nou. Directorul ITC a precizat că inspectorii săi vor urmări pe teren lucrările şi vor obliga primăria şi investitorul să respecte măsurile şi concluziile expertizei tehnice. "Nu avem reţineri în a face sesizări penale dacă este cazul. După părerea mea, populaţia trebuie evacuată. Mă mir că strada Traian nu s-a prăbuşit, d-apoi să mai vină şi un cutremur", conchide Gigi Chiru.
"Se simţeau nişte şocuri"
La rândul lor, locatarii blocurilor de pe strada Traian se plâng că problemele sunt vechi, dar că s-au accentuat după ce faleza a fost "spartă" în timpul lucrărilor de construcţie a centrului comercial. "Pericolul de prăbuşire există de la blocul turn de la gară până la restaurantul Ciuperca, pentru toate blocurile. Laa ploile alea mari am văzut cu ochii mei cum şuvoaiele de apă erau absorbite de canalizare cu o viteză uluitoare, e o groapă uriaşă sub stradă şi nimeni nu face nimic", spune constănţeanul Constantin Ţepuş. Vecinul acestuia, Alexandru Dobre, susţine că în ultima perioadă situaţia s-a stabilizat. "În urmă cu patru luni se auzeau tot felul de zgomote la rost, se desprindea blocul şi se auzeau bolovani căzând de pe terasă sau se simţeau nişte şocuri, gen cutremure de grad 3. Avem totuşi nevoie ca ITC şi primăria să-l oblige pe beneficiar să prezinte un grafic urgent pentru consolidarea falezei", conchide bărbatul.
Primăria e optimistă
Beneficiarul lucrării, SC Harbourside Imobiliara SRL, a comandat o expertiză tehnică pentru "identificarea şi recomandarea tuturor lucrărilor necesare pentru asigurarea stabilităţii generale a zonei analizate". Potrivit expertizei, "versantul pe care se găseşte amplasamentul viitoarei construcţii era şi se află în condiţii de risc major din punct de vedere al stabilităţii la alunecare. Se înregistrează un proces continuu de deplasări laterale ale terenului de fundare din vecinătatea blocurilor şi, respectiv, ale piloţilor din lucrarea de sprijin discontinuă". În schimb, viceprimarul Decebal Făgădău face apel la calm: "Îi invit pe locatari la primărie pentru a le prezenta punctul nostru de vedere, care nu e aşa de prăpăstios. Am citit expertiza tehnică şi, ca linie generală, nu suntem surprinşi că există apă în versant, fapt cunoscut din 1910 când au fost primele amenajări ale drenurilor, tunelurilor de captare, puţurilor şi reţelei de dirijare a apelor către mare. Numai dl. Chiru nu ştie". De altfel, viceprimarul consideră că, de fapt, investitorul vrea să prelungească termenul de predare al lucrării, care ar trebui finalizată în mai 2011. "Această nouă expertiză, pentru că a mai avut una, nu relevă tasări ale terenului sau înclinări ale imobilelor din vecinătatea construcţiei centrului comercial. Pentru a linişti totuşi populaţia, vom cere deţinătorilor de utilităţi să facă o inspecţie amănunţită a zonei Traian şi să ne trimită oficial dacă există pierderi pe magistralele RADET, CET şi RAJA", ne-a declarat viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.