Turcia cere sprijinul Franţei pentru a progresa în negocierile cu UE
- Adam Popescu
- 12 octombrie 2010, 21:24
Şeful diplomaţiei turce, Ahmed Davutoglu, a cerut astăzi Franţei, unul din principalii oponenţi ai aderării Turciei la UE, să ajute Ankara să facă progrese în eforturile sale de apropiere de blocul comunitar, relatează Associated Press, preluată de Agerpres.
Într-o conferinţă de presă cu omologul său francez, Bernard Kouchner, aflat în vizită la Ankara, Davutoglu a declarat că Turcia încearcă să obţină "sprijinul activ al Franţei" pentru dechiderea mai multor capitole de aderare. Ministrul turc a mai cerut ajutorul Parisului pentru ca Bruxelles-ul să "liberalizeze vizele pentru turci", după modelul statelor balcanice candidate.
Ankara a început în urmă cu cinci ani negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, după 18 ani de la depunerea candidaturii, însă discuţiile asupra unor capitole au fost blocate sau suspendate din cauza refuzului Turciei de a-şi deschide porturile pentru comerţul cu Cipru, stat membru al UE, precum şi a opoziţiei Franţei şi a altor state europene, precum Germania, faţă de aderarea la blocul comunitar a unei ţări musulmane. Parisul şi Berlinul vor mai degrabă un "parteneriat privilegiat" cu Ankara.
Kouchner a spus că Turcia şi UE ar putea începe discuţiile privind trei capitole de negociere, însă a precizat că Ankara trebuie să adopte mai multe reforme înainte de începerea negocierilor. "Mingea este în terenul vostru", a subliniat acesta.
Davutoglu a reiterat poziţia Turciei conform căreia Ankara este tratată nedrept de către UE din cauza disputei cu Cipru. Turcia se plânge că ciprioţii greci au fost primiţi în UE chiar şi după ce au respins o propunere a ONU de reunificare a insulei.
Opoziţie "rasistă"
Într-un interviu acordat cotidianului turc de dreapta Zaman", lingvistul şi filosoful american Noam Chomsky a subliniat că motivul adevărat din spatele opoziţiei manifestate de unele state UE faţă de aderarea Turciei la blocul comunitar este "rasismul".
El a amintit declaraţiile recente făcute de cancelarul german Angela Merkel în care aceasta avertiza populaţia musulmană din Germania că trebuie să accepte fundamentele creştine şi iudaice ale culturii naţionale. "Aceasta a fost o declaraţie destul de extremistă şi rasistă din partea unei figuri politice majore a Europei", a subliniat Chomsky pentru ziarul turc, preluat de EUObserver.