Cinci puncte din Raportul de ţară, trimise spre revizuire

Cinci puncte din Raportul de ţară, trimise spre revizuire

Comisia Europeană va reevalua evoluţiile României în domeniul justiţiei. Sunt avute în vedere cinci puncte sensibile, întârzieri semnalate pe un ton dur de ultimul Raport de ţară.

O nouă evaluare a Comisiei Europene cu privire la stadiul reformelor din justiţie este făcută la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, care a contestat Raportul de ţară din iulie.

Nemulţumirile sale vizau includerea îndeplinirii criteriilor pe justiţie în condiţiile pentru integrarea în spaţiul Schengen. Ca să se asigure că aceste cerinţe ale Comisiei sunt îndeplinite, şeful statului s-a întâlnit ieri cu membrii CSM. "Pentru a avea certitudinea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu ne va ridica probleme în acceptarea noastră în Spaţiul Schengen, în martie 2011, ar trebui să găsim o formulă să răspundem pozitiv", le-a spus Băsescu membrilor CSM.

Ce trebuie îndreptat

"Acum, reabilitarea justiţiei din România depinde doar de CSM şi de instanţe", au explicat surse judiciare. Printre "capitolele" care vor fi reevaluate, potrivit oficialilor CSM, se numără: iniţierea unei analize independente a performanţei sistemului judiciar; luarea măsurilor imediate pentru redistribuirea posturilor vacante între instanţele de acelaşi nivel; reducerea competenţelor Curţii Supreme de a judeca în primă instanţă şi la recurs; publicarea tuturor decizi ilor instanţelor şi facilitarea accesului justiţiabililor la acestea prin introducerea unei modalităţi mai simple de căutare pe portalul instanţelor.

Mica reformă şi noul CSM

Printre problemele ce trebuie rezolvate rapid se numără şi adoptarea "micii reforme", ale cărei prevederi, odată intrate în vigoare, ar putea scurta durata proceselor.

Cel mai dificil pentru CSM va fi însă să asigure "o tranziţie uşoară şi corectă din punct de vedere legal către un nou Consiliu, respectând cerinţele legii privind eligibilitatea can didaţilor".

Motivul: pentru posturi în noul CSM şi-au depus deja candidaturile magistraţi care, potrivit legii de funcţionare a Consiliului, nu mai pot candida. Iar asociaţiile magistraţilor s-au plâns deja CE. Astfel, potrivit unor surse din magistratură, printre neeligibili s-ar număra judecătoarea Lidia Bărbulescu (fostă preşedintă şi actual membru al Consiliului), Dan Lupaşcu, Dan Chiujdea sau Cristian Deliorga.

Băsescu vrea soluţii în dosarele "grele"

"Preşedintele a atras atenţia şi asupra dosarelor «grele» care trenează de trei patru ani pe rolul instanţelor. Nu a nominalizat aceste cauze şi a ţinut să precizeze că magistraţilor nu li se cer anumite soluţii, ci doar să le soluţioneze odată", au explicat sursele citate.

Printre cele mai "cunoscute" astfel de dosare se numără "Rompetrol" - cu Dinu Patriciu pe lista învinuiţilor - în care nu s-a ajuns la o decizie în primă instanţă din cauza nenumăratelor amânări şi excepţii; "Loteria", în care e judecat George Copos, sau "Caltaboşul" - care-i are ca protagonişti pe Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan.

Citiţi şi:

  • Cel mai dur raport pe justiţie din mandatele lui Băsescu
  • Ultimele graniţe între România şi zona Schengen
  • Ministru german: Aderarea României la Schengen, după îndeplinirea criteriilor
  • SENATUL EVZ: Şşş, secret de stat: n-o să intrăm în Schengen la anul

Ne puteți urmări și pe Google News