Bancherii îi vor cere lui Băsescu să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010
- Adam Popescu
- 27 septembrie 2010, 17:34
Bancherii se vor adresa preşedintelui Traian Băsescu căruia îi vor solicita să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, dacă actul normativ va fi adoptat de către Camera deputaţilor în forma avizată de cealaltă cameră a Parlamentului, a declarat, astăzi, preşedintele ARB, Radu Gheţea.
Întrebat dacă Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea în cazul că va fi aprobată de Camera deputaţilor în forma actuală, Gheţea a răspuns: "sigur că da".
"Ar fi foarte multe de spus şi avem în continuare speranţa că la nivelul Comisiei de Finanţe şi Bănci din Parlament vom avea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere. În cazul în care Camera Deputaţilor va adopta legea aşa cum este, aceasta trebuie promulgată. În continuare Consiliul de Administraţie al ARB are mandat să meargă pe toate căile până la clarificarea situaţiei", a afirmat Gheţea, în cadrul unui seminar organizat de Mediafax.
Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 se află pe ordinea de zi de mâine, (marţi - n.r.), a Comisiei Finanţe şi Bănci din cadrul Camerei deputaţilor. Chiar dacă OUG 50/2010, iniţiată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a "beneficiat" de sprijinul premierul Emil Boc, primind avizul guvernului în iunie, în următoarea lună, bancherii ''au reuşit'' să convingă autorităţile să cuprindă în scrisoarea către FMI că ''îşi iau angajamentului de a modifica actul normativ în Parlament''.
Citiţi şi:
- ONG-uri, în luptă cu băncile pe Ordonanţa 50/2010
Şeful ANPC nu dă înpoi
Totuşi, la finele lunii august, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, declara că Parlamentul va aproba "sută la sută" fără modificări legea de adoptare a OUG 50/2010, aşa cum s-a întâmplat şi în comisii, iar ANPC nu va propune modificări de substanţă, pentru că actul normativ a primit acceptul comisarului european.
"Sută la sută Parlamentul nu va modifica nimic, pentru că am văzut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanţa. N-au schimbat o virgulă, n-au acceptat niciun amendament. Nici măcar prelungirea termenului de 90 de zile în care băncile trebuie să se conformeze", a spus atunci Cerbulescu.
Pe de altă parte, ARB susţine că propunerile de modificare a Ordonanţei transmise ANPC vizează doar transpunerea prevederilor într-o formă care corespunde cu ceea ce a declarat Autoritatea, respectiv că se doreşte transperanţă şi transpunere în legislaţia românească a Directivei 48 a CE, inclusiv şi asupra stocului de credite şi împrumuturi ipotecare.
Gheţea a arătat că, din datele de care dispune, aplicarea directivei europene asupra stocului de credite nu se aplică nicăieri în Europa, dar băncile nu contestă acest lucru.
"Noi contestăm faptul că avem în faţă o ordonanţă care lasă loc de interepretări şi acest lucru se vede", a spus şeful ARB, făcând referire la faptul că tot mai mulţi clienţi ai băncilor doresc să dea în judecată instituţiile de credit. Gheţea a mai arătat că mediul de afaceri din România va fi mult diferit faţă de cel din alte state din zonă şi că bănuieşte că în acest caz atenţia investitorilor din sectorul bancar se va îndrepta mai multe către celelalte ţări.
"Dacă o să avem un sistem bancar slab aceste lucru nu va ajuta economia, din contră va crea mari probleme", a continuat preşedintele ARB.
Gheţea a amintit că sistemul bancar a reuşit să treacă până în prezent de perioada de criză fără eforturi din partea statului român.