Agentul Vasile Păunescu şi câinele poliţist Athos, de la Şcoala de câini de la Sibiu, alături de alte 20 de echipaje din întreaga Europă au participat timp de două luni la un program de specialitate în Spania.
Din cei 40 de imigranţi ilegali descoperiţi în cadrul proiectului, 10 au fost descoperiţi de Athos. "În cadrul acestui program au fost verificate autovehiculele ce veneau din direcţia Maroc cu feriboturile. Câinii sunt dresaţi pentru detectarea de persoane, dar şi pentru stupefiante, explozibili şi chiar tutun de contrabandă", explică Crişan Lăzureanu, comandantul Şcolii de Câini din Sibiu.
La peste 40 de grade Celsius, câinele şi agentul din Sibiu au lucrat în fiecare zi, uneori până la cinci ore de verificări fără pauză de minut. La final, au fost declaraţi cei mai buni din cadrul programului. Cu atât mai mult cu cât, de exemplu, reprezentanţii poliţiei din Slovenia au adus cu ei un aparat concepţie proprie, dotat cu tot felul de senzori care să detecteze persoanele ascunse în compartimente secrete ale maşinilor de transport.
"Aparatul uneori dădea alarme false, alteori rata prezenţa persoanei ascunse. După două-trei săptămâni nimeni nu mai dădea atenţie aparatului, toată lumea se baza pe câini", povesteşte Vasile Păunescu.
"Noi vedeam doar o tablă"
Potrivit agentului sibian, descoperirile făcute au fost uluitoare: "Imaginaţia călăuzelor depăşea de multe ori pragul nostru de înţelegere. Am avut foarte multe situaţii în care câinele semnala prezenţa unui om iar noi vedeam doar o tablă. Nici nu ne puteam imagina că acolo poate fi un om". Un astfel de exemplu "greu de înţeles" a fost al unui marocan, ascuns în compartimentul motor al unui TIR. "Pentru a-l scoate pe unul dintre ei dintre conductele motorului ne-au trebuit aproape 20 de minute. Gândiţi-vă că afară erau 42 de grade, cât de cald putea fi la motorul TIR-ului. Poate chiar le-am salvat viaţa", mai povesteşte Păunescu.
În cele două luni cât a durat programul Minerva, au fost verificate peste 50.000 de persoane şi mai bine de 30.000 de autovehicule.