"Marea împăcare" între şcoală şi televiziune

"Marea împăcare" între şcoală şi televiziune

Din 1 octombrie, elevii îşi vor putea demonstra abilităţile de reporteri şi vor avea acces la "pregătire virtuală" prin intermediul unui post TV on-line.

Disputele dintre mai marii Ministerului Educaţiei şi sindicalişti, grevele şi reducerile salariale vor fi subiecte doar pentru televiziunile de ştiri. Serbările de început şi sfârşit de an, lecţiile, competiţiile sportive, poveştile elevilor merituoşi sau interviurile cu profesori de dicaţi, toate vor putea fi vizionate la "Televiziunea Elevilor", pe internet.

Fiecare şcoală din ţară îşi poate posta gratuit propriile filmuleţe, iar conţinutul media va fi moderat de câte un reprezentant al fiecărei unităţi de învăţământ.

Pentru asta, profesorii trebuie doar să creeze un cont pe platforma http://www.televiziuneaelevilor.ro/p-51-tv.elevilor.-.in.direct.html ori să trimită un e-mail la una dintre adresele ltanasa@pbxtelecom.ro şi televiziuneaelevilor@yahoo.com.

Proiectul, demarat de Asociaţia "Bucuria Copiilor, Bucuria Noastră", are sprijinul Ministerului Educaţiei, astfel încât, de la 1 octombrie, va intra "în eter".

Educaţie adevărată la TV "Oamenii sunt interesaţi. E adevărat că se gândesc că nu au mijloace cu care să realizeze un filmuleţ. A venit la mine o doamnă profesoară şi mi-a spus că nu are o cameră de filmat. Am întrebat-o dacă are un aparat foto cu care să facă poze şi cu ele să facă apoi un filmuleţ. Cu mijloace minime se pot face lucruri frumoase", e de părere Lucian Tănasă, iniţiatorul proiectului.

Acesta are planuri mari legate de televiziunea care are şanse să învioreze sistemul educaţional românesc cu mijloacele moderne de predare. "Profesorii pot filma orele mai interesante sau experimentele de la fizică şi chimie. În plus, anumite lecţii pot servi drept meditaţii pentru alţi copii. Există şi un foarte bun canal de comunicare: profesori cu profesori, elevi cu elevi. Vor învăţa unii de la alţii pentru că, spre deosebire de alte canale TV, programele noastre vor fi adecvate vârstei", a mai arătat Tănasă.

Potrivit acestuia, un asemenea spaţiu organizat şi supravegheat e de preferat celor de tip YouTube, acolo unde sunt plasate de obicei astfel de înregistrări. "Vom încerca să nu-i lăsăm pe copii să producă materiale inspirate din viaţa «mo delelor» care apar în general la televizor", a specificat acesta. Vânătoare de talente

Şi, pentru că televiziunea este on-line, iar conexiunea la internet lipseşte în multe şcoli din ţară, iniţiatorii programului s-au gân dit cum să ajungă şi în mediile dezavantajate din acest punct de vedere.

"În timp, vom accesa fonduri europene pentru a putea pune hot-spoturi WI-FI, astfel încât şi elevii din mediul rural care nu au internet să poată avea acces la postul TV. Un aparat va fi montat în şcoală, dar şi la elev acasă, şi va permite vizionarea Televiziunii Elevilor. În plus, aparatul poate avea şi funcţii de computer", a explicat, la rândul său, Orlando Matei, Chief Technical Officer la PbxTV, firma asociată proiectului.

Mai mult, activitatea derulată la Televiziunea Elevilor va putea fi o rampă de lansare pentru copiii talentaţi. "Ni s-a spus de multe ori că profesorii nu au putut să-şi promoveze olimpicii pentru că nu au avut unde. Acum, copilul sărac cu multe premii la olimpiade va avea cum să se facă cunoscut. Am primit deja semnale de la facultăţi care spun că ar fi interesate să-i urmărească pe elevii talentaţi într-un anumit domeniu, în perioada liceului", a conchis Lucian Tănasă.

"Acum, copilul cu multe premii la olimpiade se poate face cunoscut.", LUCIAN TĂNASĂ, iniţiatorul proiectului "Televiziunea Elevilor" INTERES

Cu un pas înaintea Legii Educaţiei Televiziunea Elevilor e un proiect ce face un pas înaintea Legii Educaţiei, care propune înfiinţarea unei platforme educaţionale multimedia. De aceea, Ministerul Educaţiei susţine proiectul demarat de societatea civilă, cu care a încheiat chiar şi un acord de colaborare.

"Proiectul mi s-a părut interesant din mai multe motive. Pe de-o parte, stârneşte imaginaţia şi creativitatea elevilor, aceştia fiind provocaţi să realizeze diverse producţii TV. Pe de altă parte, se creează o competiţie între elevi sau chiar între instituţiile de învăţământ, în a posta cele mai bune ştiri, interviuri, reportaje etc. Toată această muncă în echipă, care se realizează sub supravegherea profesorului, duce şi la consolidarea unei relaţii optime între elevi şi dascăli", a arătat Oana Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

Ne puteți urmări și pe Google News