Românii n-au învăţat nimic din "ţepele" luate

Românii n-au învăţat nimic din "ţepele" luate

Proiectul "galactic" de la Vaslui, care a eşuat lamentabil, nu este o premieră în fotbalul autohton. Situaţia seamănă cu "cazul Peseiro".

Circul de la Vaslui continuă. Lopez Caro a avut la antrenamentul de ieri 13 jucători, dar şi "secunzii" pe care Adrian Porumboiu anunţase că-i dă afară. După ce fotbaliştii au primit două zile libere de la patron, ibericul s-a gândit să le ofere şi el o recompensă, alte două zile libere!

Patronul "galben-verzilor" a anunţat că va aduce "un specialist care să se ocupe de echipă" şi că-l va reclama pe Lopez Caro la UEFA, după care se va retrage. "Specialistul" va fi Petre Grigoraş, care va fi director tehnic şi va avea misiunea de a-l superviza pe tehnicianul iberic.

La noi au ajuns când erau "epave"

Tragicomedia de la Vaslui confirmă o dată în plus că şefii de club din România n-au nicio strategie clară după care caută antrenori şi jucători şi apoi se vaită că au fost "ţepuiţi". Antrenorul Lopez Caro şi jucătorii Rivas, Bodipo, Campano, Pouga sau Adailton nu sunt primii care au venit pe cai mari, dar n-au confirmat. Vasluienii au ajuns de râsul microbiştilor din Spania, care nu înţeleg cum au angajat un "pseudo-antrenor".

Conducătorii echipelor din România se lasă mereu înşelaţi de cărţile de vizită false ale unor antrenori şi jucători care au fost cândva mari, dar au ajuns la noi în stadiul de "epave". De fiecare dată după ce au realizat "ţepele" luate, conducătorii au răspuns cu limbaj suburban şi cu tot felul de strategii de intimidare pentru a scăpa cât mai repede de "intruşi".

Planeta a început să se scufunde la Rapid după Peseiro

În vara anului 2008, la Rapid se puneau bazele unui proiect mult mai tare decât "Vasluiul galactic". Antrenor era adus portughezul Jose Peseiro, tehnician care avea în palmares finala Cupei UEFA în ediţia 2004-2005, cu Sporting Lisabona.

Ca şi Caro, portughezul lucrase la Real Madrid, unde fusese "asistent". Lusitanul a mai antrenat la Sporting Lisabona şi Panathinaikos Atena. Deşi avea o cotă extraordinară, Peseiro a eşuat lamentabil în mai puţin de două luni.

Mulţi dintre jucătorii aduşi de lusitan - Vella, Paulista, Urko Pardo, Julio Cesar şi Pitbull - s-au umplut de penibil, deşi pentru ei s-au plătit sume uriaşe de transfer. Rapid s-a mai înşelat şi cu alţi jucători cu cotă bună. Atacanţii Ranko Despotovici şi Radomir Djalovici au venit în Giuleşti din postura de golgheteri în campionatele din Serbia, respectiv Croaţia, dar ambii au dezamăgit crunt.

După dezastrul din mandatul lui Peseiro, George Copos, patronul Rapidului, a început să se vaite că echipa e la un pas de faliment. Din acel moment a început "să se scufunde planeta" pentru George Copos.

"Atâta ordinărie n-am mai văzut. Caro tot caută nod în papură. Regret enorm că am intrat în mizeria asta. Mă rog să ies cât mai repede.", ADRIAN PORUMBOIU, patron la FC Vaslui

EXCEPŢII

Zenga a convins la Steaua

Mulţi dintre străinii veniţi dintr-un fotbal mult mai puternic n-au confirmat la noi, dar există şi excepţii. Walter Zenga a reuşit să readucă Steaua în primăvara europeană după o pauză de 12 ani şi a obţinut celebra calificare în faţa Valenciei, în februarie 2005.

Alţii s-au lovit de lipsa de viziune şi de răbdare a unor conducători limitaţi. Acelaşi Zenga a fost dat afară repede de la Dinamo, iar Cristiano Bergodi a fost îndepărtat grosolan de la Steaua pentru că nu i-a permis lui Gigi Becali să se mai implice în viaţa echipei.

VEDETE DE CARTON

Dinamo s-a înşelat cel mai des

În România au aterizat de-a lungul anului trei tipuri de fotbalişti: "vedetele", necunoscuţii care n-au demonstrat nimic şi puţini care au confirmat. Aproape toţi fotbaliştii cu carte de vizită s-au umplut de penibil în Liga I şi au plecat cu coada între picioare în alte părţi.

Dinamo şi-a luat cele mai mari "ţepe" de la fotbalişti cu un CV bun. Primul a fost nigerianul Samuel Okunowo, care fusese legitimat la FC Barcelona şi la Benfica, dar s-a făcut de râs în România. Francezul Fabrice Fernandes (ex- Rangers şi Marseille) a ajuns în "Groapă" tot după ce devenise doar o "epavă".

Julio Cesar Correa avea în cartea de vizită echipe uriaşe - Real Madrid, AC Milan şi Benfica -, dar n-a rezistat decât şase luni printre "câini". Ze Kalanga (participant la CM din 2006 cu Angola) şi Francisco Molinero (ex-Atletico Madrid) sunt ultimele "ţepe" luate de Dinamo.

CFR Cluj s-a umflat în pene după ce l-a luat pe suedezul Mikael Dorsin, de la Rosenborg, primul jucător care a lăsat Liga Campionilor pentru Liga I. Nordicul nu s-a adaptat în Gruia şi a plecat după nici un an. Nici Sixto Peralta n-a arătat la CFR de ce a jucat în tinereţe pentru Inter Milano şi River Plate.

Costaricanul Winston Parks a venit ca mare vedetă la Timişoara (el avea un gol marcat la Cupa Mondială din 2002), dar a plecat în Azerbaidjan.

Ne puteți urmări și pe Google News