La Veneţia se mizează pe tineri

La Veneţia se mizează pe tineri

Festivalul de Film de la Veneţia se deschide astăzi cu proiecţia filmului "Black Swan", în regia lui Darren Aronofsky, cu Natalie Portman în rolul unei balerine din New York, a cărei poziţie este ameninţată de o frumoasă nou-venită. Prezentă la Bienala de arhitectură cu proiectul "1:1, Exhibiting space", România a reportat un succes răsunător.

Thriller-ul lui Aronofsky deschide cele 11 zile de fast,emoţii şi spectacol cinematografic ale celei de-a 67-a ediţii a Bienalei, pe parcursul cărora vor concura 23 de producţii cinematografice, dintre care şase sunt americane, patru italiene şi şase frantuzeşti.

Potrivit directorului festivalului, Marco Muller, se aşteaptă ca la ediţia de anul acesta să participe nume de marcă din industria cinematografică, printre care Mickey Rourke, Gerard Depardieu sau Mickey Rourke. Preşedintele juriului, Quentin Tarantino spune că poapasul său în pitoreasca Veneţie va fi mai degrabă afacere decât plăcere.

"Avem filme incitante, regizori deosebiţi, o desfăşurare de forţă fantastică. Am mai fost şi în alte  jurii şi îmi place această postură. Pentru mine este o plăcere. Dar este şi muncă. Nu am venit aici în vacanţă", a spus Tarantino într-o declaraţie adresată Reuters.

Festivalul de Film de la Veneţia este cel mai vechi şi mai prestigios eveniment de gen, care, ani la rând, s-a luptat pentru supremaţie cu rivalul său din Toronto. Lupta a fost câştigată de competiţia italiană, care s-a mândrit cu mai multe filme prezentate în premieră mondială decât rivala canadiană.

Printre provocările de anul acesta de la Veneţia se află un proiect de extindere urbană, dar şi închiderea hotelului Des Bains, una dintre clădirile de primă mână, imortalizată chiar şi în filmul "Death in Venice" (1971). Regizori cu experienţă Un alt aspect inedit este acela că media de vârstă a celor mai tineri regizori prezenţi în competiţie este de 47 de ani, printre aceştia aflându-se Aronofsky (41 de ani), câştigător în 2008 al Leului de Aur pentru producţia "The Wrestler", şi câştigătoarea Oscarului pentru regia filmului "Somewhere", Sofia Coppola (39 de ani). La cealaltă extremă se află Monte Hellman (78 de ani), care a intrat în competiţie cu drama cu buget redus "Road to Nowhere", şi regizorul polonez Jerzy Skolimowski (72 de ani), care concurează cu thrillerul "Essential Killing".

Skolimowski i-a atribuit rolul principal actorului şi pictorului Vincent Gallo, care interpretează un luptător taliban luat prizonier, care reuşeşte să scape în drum către un centru de detenţie secret din centrul Europei. Atât subiectul, cât şi reputaţia de personaj nonconformist a lui Gallo, au făcut din filmul regizorului polonez una dintre cele mai aşteptate producţii prezente în festival. Subiecte pentru cei tineri

Actorul şi rogizorul Casey Affleck prezintă la Veneţia documentarul "I'm Still Here", care are ca subiect decizia cumnatului său, Joaquin Phoenix, de a se retrage, în 2008, din lumea actoriei şi de a-şi dedica întreaga carieră muzicii hip-hop.

Julian Schnabel semnează regia filmului "Miral", a cărui protagonistă este Freida Pinto, protagonista celebrului "Slumdog Millionaire". "Miral" este povestea unei fetiţe palestiniene fără părinţi care îşi trăieşte copilăria în plin război arabo-israelian şi în vâltoarea căruia este prinsă. 10 zile de film de calitate

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de la Viena este organizată de La Biennale di Venezia şi va avea loc între 1 şi 11 septembrie, la Venice Lido.

Scopul evenimentului este acela de a atrage atenţia şi de a promova, în spiritul libertăţii şi toleranţei, cinematografia internaţională sub toate aspectele şi formele ei: artă, divertisment şi industrie.

Festivalul cuprinde următoarele secţiuni: Venezia 67 - Out of Competition - Orizzonti - Controcampo Italiano şi Italian Comedy - The State of Things (secţiune retrospectivă), dar şi alte două secţiuni paralele independente, Săptămâna Criticii Internaţionale şi Zilele autorilor veneţieni.

Ieri, în ziua de dinaintea deschiderii oficiale a festivalului, pe Arena di Campo San Polo din Veneţia a avut loc proiecţia peliculei "Parfum de femeie" (1974), în regia lui Dino Risi. România excelează la arhitectură

Cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se desfăşoară în perioada 29 august - 21 noiembrie, sub genericul "People Meet in Architecture", propus de curatoarea japoneză Kazuyo Sejima. În viziunea acesteia, bienala va fi un forum al ideilor contemporane, cu accent pe modul în care sunt concepute proiectele de arhitectură şi pe atmosfera pe care acestea o creează.

Pentru România, această ediţie are semnificaţia unei premiere la Bienala de Arhitectură: participarea cu două proiecte naţionale, unul găzduit de Pavilionul naţional din Giardini di Castello ("1:1, Exhibiting space", proiect semnat de Ciprian Raşoiu, Liviu Vasiu, Tudor Vlăsceanu şi Matei Vlăsceanu) şi celălalt, de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia ("Superbia").

Potrivit site-ului britanic bdonline.co.uk, standul României din Giardini di Castello s-a detaşat net de pavilioanele celorlalte ţări, remarcându-se prin originalitate şi prin execuţia "solidă" a unei idei unice.

În opinia specialiştilor britanici, România ar trebui să primească o menţiune specială la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, nu doar pentru că are cea mai tânără echipă de arhitecţi din istoria evenimentului - media de vârstă a arhitecţilor ce fac parte din echipa al cărei proiect a câştigat selecţia naţională fiind de 25-26 de ani -, ci şi pentru că "a avut curajul de a urma cu rigurozitate o idee singulară cu o claritate convingătoare".

Ne puteți urmări și pe Google News