Sebastian Lăzăroiu sugerează că, în 2012, Albă ca Zăpada (un nou partid) are toate şansele să ia faţa Scufiţei Roşii (PSD), Fetiţei cu chibrituri (PNL), a lui Moş Crăciun (PP) şi Caprei cu trei iezi (PDL).
Din scaunul de consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu "revoluţionează", de pe blog, scena politică a lui 2012 cu povestea lui Moş Crăciun în rolul căruia l-a distribuit pe Dan Diaconescu cu al său partid-televizor. Efectul "Moş Crăciun" - un partid jucător doar pe scena publică, nu politică, speculant al percepţiilor negative ale măsurilor de austeritate - ar putea, în povestea lui Lăzăroiu, să creeze premisele unei noi formaţiuni politice, Albă ca Zăpada, care să câştige alegerile din 2012, în contextul în care "încrederea în vechile partide şi lideri s-a prăbuşit".
Întreaga poveste a lui Lăzăroiu porneşte de la datele unui aşa-zis sondaj, care nu este însă asumat de niciun institut.
Două scenarii
În strategia aruncată pe blog, Sebastian Lăzăroiu mută cu personaje de poveste, lăsându-i, spune el, pe "iniţiaţi" să le descifreze. "Cârligul" consilierului prezidenţial este un presupus sondaj care măsoară intenţia de vot a românilor. Doar procentele, fără formaţiuni, însă în cheia declaraţiilor pe care le-a făcut în ultima perioadă (cota spectaculoasă a partidului lui Dan Diaconescu) scorurile ar arăta 26%-PSD, 26% -PNL, 20% - Partidul Poporului (PP) al lui Dan Diaconescu, 15% - PDL.
Cauzele care au dus la ascensiunea partidului anunţat de Diaconescu, susţine Lăzăroiu, pot dezvolta două scenarii în perspectiva viitoarelor alegeri. Primul: Scufiţa Roşie (PSD) 26%, Fetiţa cu chibrituri (PNL) 25%, Moş Crăciun (PP) 23%, Capra cu trei iezi (PDL) 15%.
Al doilea scenariu, care sugerează Lăzăroiu îi dă frisoane atât lui Crin Antonescu, cât şi lui Victor Ponta, ar presupune apariţia unui nou partid - Albă ca Zăpada. Acesta ar fi câştigătorul poveştii electorale din 2012 cu 35%, urmată de Scufiţa Roşie (PSD) - 26%, Fetiţa cu chibrituri (PNL) - 12%, Moş Crăciun (PP) 12%, Capra cu trei iezi (PDL) 8%.
Un sondaj pierdut
Datele sondajului invocat de Lăzăroiu nu sunt confirmate de niciun institut de analiză. "Nu există niciun sondaj CURS recent care să aibă aceste date", a declarat Cătălin Stoica, director CURS.
"Institutul meu nu a făcut niciun sondaj politic care să aibă datele respective", a susţinut şi şeful IRES, Vasile Dâncu. "Nu ştiu de unde a scos acest sondaj domnul Lăzăroiu, dar asemenea afirmaţii fără suport pot crea confuzie în rândul electoratului", a comentat şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, precizând că datele ultimului studiu al institutului sunt sensibil diferite de ce a prezentat consilierul pre zidenţial.
Directorul executiv al CCSB, sociologul Mirel Palade, a precizat şi el pentru EVZ că "singurul sondaj efectuat a fost la începutul lunii august şi nu conţinea datele relatate de domnul Lăzăroiu".
"Este vorba de o cercetare proiectivă, adică sondarea opiniei publice pentru ceva ce nu există", a comentat şi Alin Teodorescu, de la IMAS.
Singurul care a confirmat existenţa unui sondaj recent, pentru PDL, dar nu a comentat datele furnizate de Lăzăroiu este şeful CSOP, Andrei Muşetescu: "Noi avem un contract, iar datele se raportează aşa cum sunt. Este dreptul beneficiarului de a spune ce conţin". (A contribuit Petrişor Cană)